ידידיי תושבי עמק יזרעאל והסביבה,
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותעמק יזרעאל
- טור דעה מאת אל"מ (במיל.) אלכס גן נגד הקמת שד"ת בעמק יזרעאל


שדה ירוק עם יישובים
ידידיי תושבי עמק יזרעאל והסביבה,
בימים אלו אנו מתקרבים לשיאו של המאבק נגד הקמת שדה התעופה הבינלאומי ברמת-דוד. לאחר שנים רבות של עיסוק יומיומי בנושא ולאור ההתפתחויות האחרונות, ראיתי לנכון לעדכן אתכם במספר נושאים.
ראשית, לאט אך בברור מתגלה לנגד עינינו התוכנית של משרדי הממשלה השונים. מקורות המידע שונים ומגוונים אך התמונה המצטיירת די ברורה. אם בתחילת התהליך דיברו אתנו על שדה קטן בעמק שיטיס 7-5 מיליון נוסעים בשנה וכמעט לא יחרוג משטחי הבסיס הנוכחיים, אח"כ דיברו על שדה מוגבל ל-20 מיליון נוסעים, ובינתיים הגענו לתוכנית של שדה שגודלו מעל 15 אלף דונם! כמעט פי 3 משטח הבסיס הנוכחי.
יהיו בו 2 מסלולי טיסה גדולים, מסלול למטוסי הקרב ועוד 3 מסלולי הסעה. התכנון המוצג של השדה יאפשר את הגדלת התנועה האווירית בקלות ל-40 מיליון נוסעים בשנה ויותר. הלחץ של משרד הביטחון להוריד את נבטים כאופציה הולך וגובר, ואם יצלח יסבירו לנו שאין ברירה אלא להעביר את כמות הנוסעים העצומה הזו דרך רמת-דוד. במילים אחרות זה שדה בהיקף של פי 1.5 מנתב"ג היום. כך מתכננים שזה יראה: כדי להשיג את המטרה של הקמת שדה ברמת דוד, משרד התחבורה (באמצעות חברת נמלי ישראל ורשות התעופה האזרחית) מנסים ואולי אף יצליחו להכחיד את שדה חיפה, שעדיין יכול לשמש שדה אזורי מעולה לתושבי הצפון עבור טיסות לרוב אירופה.
חלק ממטרת צמצום השדה בחיפה היא להראות שלא ניתן להקים בו שדה בינלאומי ולכן חייבים שדה בעמק יזרעאל. למהלך שותפים משרד הביטחון, אשר עומד כחומה בצורה נגד הקמת שדה אזרחי בנבטים, ומשרד האוצר אשר ממש לא בדק את המשמעויות הכלכליות של האופציות השונות. גם רשויות המרכז הדורשות פתרון מהיר לבעיית הרעש מנתב"ג תומכות בנבטים ולא בהגדלה נוספת של נתב"ג כפי שמקדם שר התחבורה הנוכחי, ולאחרונה חברו גם הן אל הרשויות בצפון והרשויות בדרום הדורשות את הקמת השדה הנכון למדינת ישראל, בנבטים. המלחמה היא, לצערי הרב, גם נגד חיל האוויר אשר אינו מוכן להירתם למשימה לאומית של הקמת שדה בינלאומי בדרום אלא מתבצר בעמדתו שזה בלתי אפשרי.
במקום להראות לכולנו כיצד כן ניתן להקים שדה בינלאומי בנבטים ומהו המחיר הכרוך בכך הוא מטיל את מלוא כובד משקלו נגד. העובדות לא ממש מעניינות אף אחד במערכת התכנון ובמשרדי הממשלה. לא העובדה כי עלות ההקמה של שדה ברמת-דוד היא מטורפת ומשך ההקמה ארוך מאד, לא ההשלכות על החקלאות והסביבה, לא בעיות הבטיחות שבשדה, לא הרס העמק כמשאב טבע לאומי וכמורשת תרבותית של כל אזרחי המדינה. מדינת ישראל מתכננת להקים את השדה הלא נכון (שדה נכה המוגבל מראש למטוסים צרי-גוף בלבד) במקום הלא נכון (במרכזו של שטח מיושב, על קרקע מהפוריות במדינה אך גרועה ביותר לבנייה, במקום בעל ייחודיות ביוספרית אך מהווה עבור מטוסים סכנה בטיחותית מהמעלה הראשונה עקב הציפורים, מקום ייחודי המהווה נכס טבע ומורשת לכל תושבי המדינה) בעבור הסיבות הלא נכונות )רק צרכי חיל האוויר הניתנים לפתרון מונעים את הקמת השדה בנבטים) ובמחיר בלתי נסבל (עלות ההקמה ברמת-דוד מוערכת בכ-17 מיליארד ₪ יותר מאשר בנבטים).
הקמת השדה ברמת-דוד היא איוולת לאומית מהדרגה הראשונה וחוסר אחריות משווע. יהיו לכך משמעויות כבדות מעבר לכסף, מחיר אותו ישלמו הדורות הבאים והם לעולם לא יסלחו לנו על כך. ראשי הרשויות המתנגדות לשדה יחד עם מטה המאבק של התושבים משלבים ידיים ועושים כמיטב יכולתם לעצור את האסון הזה. אנחנו לקראת הישורת האחרונה של המאבק. הנושא אינו חלוט ואנחנו רחוקים מהרמת ידיים. אנחנו צריכים את תמיכתכם במאבק. אנחנו מבקשים שתיידעו את כל חבריכם מחוץ לעמק במה שהולך לקרות כאן. העמק הוא של כל תושבי המדינה ואנחנו חייבים לעדכן אותם.
אני מודע לכך שאנחנו לקראת בחירות ואני מבקש להבהיר שהדברים אינם מובאים על רקע פוליטי אלא זהו מאבק ציבורי מתמשך כנגד המערכות השלטוניות אשר אינן מסוגלות לראות ראייה כוללת, מקיפה ומרחיקת ראות מה המדינה צריכה, אלא עוסקות בכיבוי שריפות בלבד.
אני מבין היטב את התועלות הכרוכות בהקמת שדה תעופה באזור, אך אני חושב שהתועלת האישית והאזורית ממש אינן עומדות למול הרס העמק והמחיר (אותו נשלם כולנו) בעלויות ההקמה, האחזקה וההשלכות הסביבתיות של הפיל הזה. אין מקום לפיל כזה בעמק!! ייבוש החולה, אסון ים המלח, משברי התחבורה, הסכמי הגז ושאר "הצלחות" של השלטון המרכזי עוד יחווירו למול האירוע הזה. אנחנו חייבים להבהיר לכולם שהם הסתבכו עם העמק הלא נכון ואנחנו לא ניתן לזה לקרות במשמרת שלנו .
הכותב הוא אלכס גן, טייס חיל האוויר, אל"מ במיל. ותושב תמרת. ראש המטה המקצועי מטעם מטה הרשויות המשותף למועצה האזורית עמק יזרעאל, המועצה האזורית מגידו, מועצה מקומית רמת ישי ומועצה מקומית טבעון.
כתיבת תגובה