עשרות שנים של לחימה בגבול הצפוני של מדינת ישראל עם לבנון בתוכם שתי מלחמות, עשרות מבצעים וכמעט שני עשורים של פעילות ברצועת הביטחון בעומק לבנון.
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה דעה אישית
- מהים בצפון תפתח הטובה! | אמנון אשל
כל אלו הביאו לאובדן חיים רבים מצידי הגדר חלקם אזרחים ומרביתם משרתים במדים. לאורך השנים ראינו גרף עולה ברמות האיומים, התעוזה וההתבססות של ארגוני הטרור בצד הלבנוני וככל שהזמן חלף החיזבאללה חיזק את מעמדו שם והפך לגורם הדומיננטי במאבק מול מדינת ישראל. זה האחרון עם השנים דאג לחזק את מעמדו הפוליטי והפך לשחקן פוליטי מרכזי, שמשפיע על הליך קבלת ההחלטות הפוליטיות, אזרחיות, צבאיות ועוד. למרות אירועים רבים שהתרחשו על אדמת לבנון בחסות החיזבאללה ובגללו לא נוצרה המנהיגות הפנימית, שתנסה לדחוק את הארגון מהמשך יצירת הכאוס שם וכך גם בזירה הבינלאומית לא נרתמו המנהיגים להגבלת כוחו ואף כפיית סילוקו של הארגון משם. האירוע האחרון של התפוצצות מחסן ה"נשק" של החיזבאללה בנמל בירות וגרס להרס רב ונפגעים רבים, גרם שוב לוויכוח הציבורי פוליטי להתעורר ועל אף הקורונה אזרחים רבים יצאו וממשיכים למחאות שמבקשות להחליש את הארגון, בשל הנזקים העצומים שהוא גורם למדינת לבנון.
והנה השבוע אולי הגיע בשורה שיוצרת תקווה ויש בה גם פוטנציאל לייצר מצב חדש בגבול הצפוני של מדינת ישראל. ביום רביעי יפתח משא ומתן ישיר בין ישראל ללבנון שיעסוק בעניין גבולות הימיים בין המדינות וזאת נוכח מחלוקת ארוכת שנים ועל פי המתווה שיסוכם בין הצדדים התאפשר ללבנון לבצע קידוחים למציאת גז טבעי, שעל פי הערכות מדובר במאגרים שיכולים לסייע רבות לכלכלה הלבנונית לצאת מהמשבר. משך שנים רבות התנגדו בלבנון לקיום משא ומתן שכזה ומי שהוביל את ההתנגדות היה ארגון החיזבאללה בטענה שישראל עושקת את מאגרי הגז של לבנון. הבשורה הטובה מהמשא ומתן היא בכך שהנושא מצביע כפי הנראה על היחלשותו של הארגון ובשל כך נוצרה ההזדמנות למפגש ההיסטורי. לכאורה המשא ומתן יעסוק בענייני הגז והגבולות הימיים, אך בהחלט יש כאן פוטנציאל משמעותי לנסות לקדם סוגיות אחרות שייצרו פלטפורמה ואוירה נינוחה להמשך פיתוח השיח לכוונים אחרים.
הלוואי ומהים תבוא הישועה ליצירת גבול בין המדינות עם אינטרסים חיוביים כלכליים לשני הצדדים, תוך החלשת הגורמים המיליטנטיים ועם ניתוח נכון של הפוטנציאל הכלכלי הגלום בגבול שקט ובטוח, יבינו הצדדים שיש בעיקר מה להמשיך להפסיד. מדינת ישראל מבינה לעומק את ההזדמנות המשמעותית שנוצרת במשא ומתן הנ"ל ויכולה לנהל סיכונים באופן שיפתח תקווה ובעיקר ערוץ לקראת העמקת השיתוף פעולה בין המדינות ואולי לבנון תצטרף ביום מן הימים ל"שרקיית" השלום שנושבת מכוון מדינות המפרץ.
ידידיי ורעיי גם אם המשא ומתן ממוקד לנושא ספציפי עדיין חובתנו, על פי תפילת "עושה שלום", להיות אופטימיים ולייחל ש"במהרה בימינו" נזכה לכך שמצפון תפתח הטובה".
כתיבת תגובה