בשבוע שעבר ניסה המקומון שלנו להציף את נושא סגירת העסקים בקרית טבעון.
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותקרית טבעון
- לך הרעל, לי התרופה / Nissim Cho

בהידרדרות מתמשכת ללא השקעה במרכזי המסחר בקריה (מדרום לצפון: רבין, זייד, בן גוריון) הם נראים יותר ויותר כמו מרכזים מסחריים עזובים ומוזנחים בעיירות עניות בדרום הארץ. אם תרימו את הראש ותביטו לעבר הקומה השניה במרכז בן גוריון יביטו אליכם חזרה לוחות דיקט שמוסמרו אל החלונות. כן – בליבו של מה שאמור להיות המרכז הפועם. למרכז בזייד יש תוכניות השבחה והרחבה מזה עשור עם פוטנציאל הכנסות מארנונה נוספת לעסקים של כ 1.5 מיליון ש״ח בשנה – אבל כלום לא נעשה.
במרכז רבין דווקא מיקמו מרכז מיחזור דוחה ומכוער שהפכו את הרחבה לסוג של מיזבלה. תעשה טוב המועצה אם תיתן לאדריכל/ית עירוני שיתכנן פינות מיחזור. כבר כמה יש: 10, 20 כאלו בכל היישוב? הגועל הזה חייב לזוז לנו מהפנים.
ונחזור לארנונה מעסקים. מועצה שהכנסותיה בנויות על ארונה מדיור היא מועצה ענייה. רצוי שארנונה מעסקים תעלה על 50% מסך ההכנסות מארנונה ובטבעון היא עומדת על 45% ועם הוספת השכונה החדשה היחס ירד ל 35% – ולזה יש משמעות אחת: רמת השקעה נמוכה לתושב והידרדרות ברמת השירותים. לא יהיה כסף. פשוט ככה. המועצה תהיה ענייה. עוד יותר.
אבל יש את המיכלים! ויש את חלוקת ההכנסות מבז״ן! (החלטת ממשלה קבעה כי בז״ן ישלם ארנונה גם ליישובים הגובלים בו). מאז ששמעה המועצה על העניין הזה של חלוקת ההכנסות מבז״ן היא התעסקה בו באובססיביות. התמכרה לרעל של בז״ן. כמה כסף יגיע לנו. ולמה מגיע לנו יותר. טבעון התמכרה לרעל והשאירה בצד את נושא פיתוח מקורות הכנסה עצמאיים. כמו שהתמכרנו לרעל של המכלים (25% מסך הארנונה…) ככה התחלנו להזריק בזרוע השניה את בז״ן. שנים על גבי שנים מונחים דוחות של גופים מקצועיים מטעם משרד הפנים הממליצים לפתח חלופות הכנסה ליישוב. חלקם חוזרים וממליצים להוציא אל הפועל תוכניות לפיתוח המרכזים המסחריים אבל כלום לא נעשה. עשר שנים.
הגיע הזמן שנפעל: על המועצה לעשות שינויים בגביית הארנונה מעסקים בכדי לאפשר ליותר עסקים להתמקם בטבעון: במרכז זייד אפשר להקים מגדל משרדים להשכרה (אין שם נוף ואין וזה בפאתי היישוב ואפשר להגיע להסכמה עם יזמים) ואפשר גם לפנות את האצטדיון ולהקים במקומו קומפלקס מסחרי( אפשר לבנות חדש בפאתי היישוב או מועצות אחרות כמו בסמת). סכומי הכסף שיגיעו אפילו בעוד 5 שנים ישמשו לאינספור מטרות טובות.
כשתושבי הקריה ינהלו יותר את עניינם בתחומי המועצה ולא יסעו לרמת ישי או לאזורי המסחר האחרים – יהיה פה טוב יותר לכולנו. עסקים חדשים יתווספו. התושבים יפרגנו. התחרות תגבר וגם והסוחרים המקומיים יבינו שכדאי לתת ללקוח מוצר ושירות טוב ולא רק לקרוע לו את הכיס.
התמכרות לרעל השלטון מעבירה את ביבי על דעתו. ראה את כחלון וחטפו אל חיקו. כעבור חודש התברר שכחלון הוא נטל וכל ארבעת המנדטים שלו הלכו פייפן. עכשיו הוא צפרדע רעילה תקועה בגרון ובליכוד רוצים לירוק החוצה. ביבי מסיט את המבט מכחלון רק בכדי לפגוש בפניו של אהוד ברק. שנים שברק נלחם בו. הוא כמעט בן שמונים. מולטי מיליונר ובריון כמו ביבי. לא סתם ראש חרפתנו מקבל מברק חררה – הוא שומע ממנו ללא חשבון את האמת בפנים. ברק הוא לא כוח אלקטורלי ענק אבל הוא נזק אדיר לביבי. גם ליברמן עדיין בסביבה ומבצע בליכוד ובשותפיו החרדים שפטים. מציג אותם כימניים מזויפים שלא הולכים לצבא אבל שולחים את כולם למות במלחמה ובאותו הזמן רוצים להפוך את מדינת ישראל למדינת הלכה ולהשפיל נשים. לא להעלות נשים לאוטובוס או לשלוח אותן לשבת בחלקו האחורי – זו לא רק כפיה דתית, זו השפלה. אבל את ראש חרפתנו זה לא מעניין. הכל נעשה בחסותו. ביבי יזרוק את הנשים לבור, ימניות או שמאלניות אם זה ישאיר אותו בשלטון.
אין ספק. הרעל זורם פה כמו דם. זורם בפיתולי הגוף ומרעיל כל חלקה טובה ממנו.
כתיבת תגובה