כמיליון וחצי ישראלים מטפלים בבן משפחה חולה, הם מספקים תמיכה וסיוע ללא תשלום לאדם קרוב המתמודד עם מוגבלות, מחלה או ירידה תפקודית עקב זקנה. עם העלייה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה, שיעורם של בני המשפחה המטפלים אף צפוי לגדול בעשורים הקרובים. הכירו את המונח: בני משפחה מטפליםהטיפול הבלתי פורמלי בזקנים מתבטא בסיוע בהיבטים סיעודיים ורפואיים, אך […]
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותקרית טבעון
- יוזמה חדשה מציעה הפוגה ומפגש חברתי לבני משפחה המטפלים באזרח הוותיק

כמיליון וחצי ישראלים מטפלים בבן משפחה חולה, הם מספקים תמיכה וסיוע ללא תשלום לאדם קרוב המתמודד עם מוגבלות, מחלה או ירידה תפקודית עקב זקנה. עם העלייה בתוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה, שיעורם של בני המשפחה המטפלים אף צפוי לגדול בעשורים הקרובים.
הכירו את המונח: בני משפחה מטפלים
הטיפול הבלתי פורמלי בזקנים מתבטא בסיוע בהיבטים סיעודיים ורפואיים, אך גם בפעולות יומיומית שהקשיש היה מבצע בעצמו בעבר אך לא יכול עוד. המונח: "בני משפחה מטפלים" (באנגלית Caregiver) ההגדרה מתייחסת למעגל התומך שדואג לצרכיו של אדם אחר שמשמעותי להם וזקוק לכך, בדרך כלל לא במסגרת תפקיד רשמי או תמורת שכר.
בשנים האחרונות משרד הרווחה והשירותים החברתיים מפתח עוד ועוד מענים לאוכלוסייה ברשויות המקומיות. גם כאן בקרית טבעון פועלת מזה 4 שנים התכנית לבני משפחה מטפלים באזרח הוותיק. עד כה נעזרו בתכנית מעל ל- 200 בני משפחה תושבי טבעון, ניתן מידע וסיוע במיצוי זכויות באופן שוטף, נפתחו מעל 40 קבוצות תמיכה, התקיימו כ- 20 קורסים וסדנאות בנושאים שונים כגון מיינדפולנס, ניהול כעסים, ספוקן וורד, פוטותארפיה ותיאטרון קהילתי. בנוסף התקיימו הרצאות בתחומים של ייפוי כוח מתמשך, רפואה מונעת, אורח חיים בריא וכו'. רב פעילות התכנית מתקיימת במרכז שלהב"ת, הודות לשיתוף הפעולה הפורה עם העמותה.
הטיפול בהורה הוא לא משהו שמכינים אותנו לקראתו
"לא כולנו מבינים שאנחנו בני משפחה מטפלים אפילו כשאנחנו ממש כאלה" מסבירה עו"ס נגה טלטש בצלאלי, רכזת התכנית ומנהלת המדור לאזרח הוותיק במחלקה לשירותים החברתיים, "פעמים רבות פונים אלי תושבים בבקשה לסיוע להוריהם המזדקנים ותוך כדי השיחה הם מבינים שהעובדה שהם "רק" עוזרים פה ושם בקניות וסידור עניינים, מלווים לבדיקות רפואיות, הופכת אותם בהחלט לבני משפחה מטפלים. חשוב להבין שמעבר לפן הטכני, יש פה שילוב של עומס רגשי שכמובן מושפע ממערכות היחסים במשפחה ומהקשרים הרגשיים. זו זכות גדולה לטפל בהורה אך זה גם לא משהו שמכינים אותנו לקראתו והוא מצריך זמן, תשומת לב וחמלה".
ח', אזרחית ותיקה המטפלת בבן זוגה הסובל ממחלת הדמנציה שמחה על הצטרפותה לקבוצת התמיכה, " לקח לי הרבה זמן להביא את עצמי להגיע לקבוצה, הרבה זמן לא רציתי להכיר בבעיה שיש לנו. אבל מהרגע שהגעתי, ידעתי שמצאתי בית. במפגשים אני יכולה לשתף בדברים הכי אישיים, בכעסים שיש לי על בן הזוג, בפחדים ממה שעוד יגיע בהמשך. אלו מחשבות שאני לא יכולה לשתף את הילדים שלי ורק פה בקבוצה אני יודעת שכולן יבינו אותי בלי שיפוטיות".
גם ע', המתמודד עם אביו המבוגר שסובל ממחלת הפרקינסון מעיד על השינוי שחל בו מאז שהחל להגיע למפגשי קבוצת התמיכה לבני משפחה מטפלים, "תקופה ארוכה הסתובבתי עם רגשות אשמה על כך שאני לא עושה את כל מה שאני יכול בשביל אבא – שאני יכול לבקר אותו יותר, לטייל איתו יותר, להקל על כאבו.. ורק פה בקבוצה הבנתי שאני "בן טוב דיו" – שאני עושה כל מה שאני יכול כרגע ושאני צריך לשמור גם על עצמי."
תמי בן חמו, מנהלת המחלקה לשירותים חברתיים: "על מנת לשפר את המענים לבני משפחה מטפלים, אנו נמצאים בקשר עם גופים נוספים בקהילה כגון קופות החולים, חברות הסיעוד, ביטוח לאומי והמחלקות השונות בבתי החולים באזור. שיתוף הפעולה הזה קריטי כאשר רוצים לתת מענה לבן משפחה שנמצא לפתע בחוסר אונים כשמדובר במצב מורכב של אחד מהוריו".
פה בטבעון בחרו לקרוא למיזם: ""Care café והוא מתקיים בשיתוף פעולה עם ארגון"Caregivers Israel" – הארגון הישראלי לבני משפחה מטפלים. "המטרה שלנו היא לקיים מפגשים לא רשמיים לקהילת בני המשפחה המטפלים, בחוץ, אחרי יום עבודה, במקום נעים. אנחנו מבקשים להיחשף לאנשים שלא זיהו עצמם כבני משפחה מטפלים ולהעניק להם אפשרות להתאוורר ולפגוש אחרים שמתמודדים ומתמודדות עם דברים דומים", מסבירה שלומית שדמון אזרד, מנהלת מערך התמיכה והייעוץ בעמותת Caregivers Israel.
מטפלים בבני משפחה ורוצים להשתתף?
המפגש הראשון יתקיים ביום רביעי 16.8.23 בשעה 18:00 בקפה אתנחתא בקרית טבעון
הקפה הראשון עלינו וההשתתפות כרוכה בהרשמה בקישור אשר נמצא באתר המועצה או אצל נגה os4@kiryat-tivon.muni.il, 04-9537179, 052-5825544 (ווסטאפ)
(תמונות מתוך מפגשי caregivers בטבעון, אין קרדיט)



כתיבת תגובה