549 מיני צמחים, 226 מיני בעלי חיים, מאות ממצאים בוטניים, 82 תשתיות לקליטת קהל, 4 אתרי צפרות וקינון.
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותיקנעם
- עיר בטבע – מממצאי סקר טבע עירוני ביקנעם:


יקנעם: סקר טבע עירוני. בז מצוי, נקבה. קרדיט צילום: יחידת סקרי טבע עירוני, החברה להגנת הטבע.
ביקנעם נמצא אחד הריכוזים הגדולים והמרשימים ביותר במדינה של הכלנית המצויה.
ממצאי הסקר יסייעו לעירייה לשימור תשתיות טבע ייחודיות
עיריית יקנעם מייחסת חשיבות רבה לשמירה על הטבע ועל משאביו, ומתוצאות סקר מקיף שהזמינה הרשות במסגרת קול קורא של המשרד להגנת הסביבה עולים ממצאים מעניינים ולפיהם בעיר יש מיני צומח וחי רבים. תוצאות הסקר המקיף שהוצג בוועדת צוות ההיגוי יסייע לשימור תשתיות טבע ייחודיות לעיר ולמרחב.
סקר הטבע כלל בדיקה בכ- 20 אתרים בעיר ובגבולותיה, ובין האתרים שנבדקו: תל יקנעם, פארק נחל קרת, גן הבנים, בית חינוך דליות, רחוב פעמונית, גן שמואל, נחל השניים, עוטף בית חינוך הדסים, חנות קירה, נחל רקפת, גבעת יקנעם, רמת השניים ואזור התעשייה. סך השטחים שנבדקו כ- 4500 דונם שמהווים 53% משטחי העיר.
מנתוני הסקר עולה שבעיר ובסביבתה נמצאו 613 ממצאים נקודתיים, ובין הממצאים הבוטניים נמצאו עצים בולטים וצומח נדיר.
עוד יש בעיר: אתר גאולוגי, אתר ארכאולוגי ובית גידול לח עונתי. ממצאי הסקר מעידים על 546 מיני צמחים מתוכם 35 נדירים/ייחודיים, ו – 46 אתרי פריחה. כמו כן נמצאו 226 מיני בעלי חיים כאשר מתוכם 152 עופות, 46 פרפרים, 10 יונקים, 3 דו-חיים, ו- 12 זוחלים. ממצא נוסף כולל ארבעה אתרי צפרות וקינון, ו – 82 תשתיות לקליטת קהל עם שבילים, ספסלים, חניה.

סקר טבע עירוני, עורבני שחור כיפה. פארק נחל קרת. קרדיט צילום: יחידת סקרי טבע עירוני, החברה להגנת הטבע.
בין בעלי החיים שתועדו כאן: תן זהוב, שפן סלע, צבעוני קשוט, זעמן זיתני, אצילית היערה, ועוד. בצומח נמצא בין היתר חמנית מצויה, חמציץ נטוי, שיטה כחלחלה ועוד. בנוסף לאלו, תועדו שלושה מינים בסכנת הכחדה: אולמוס שעיר, אירוס הביצות וורד צידוני.
ביקנעם נמצא אחד הריכוזים הגדולים והמרשימים ביותר של הכלנית המצויה בישראל. בין המינים המוגנים שנמצאו בנוסף לכלנית המצויה: סחלב הגליל, תורמוס ההרים, נורית אסיה, גביעונית הלבנון ואלון התבור. בעיר נמצאו גם מרבדי פריחה לרבות מרבד אירוס נהריים, מרבד כלנית מצויה, מרבד אזוב מצוי ומרבד ניסנית קיפחת וציפורנית מצרית.
הסקר חשף שנים עשר מיני זוחלים וביניהם: צב יבשה מצוי, נחושית עינונית, חרדון מצוי, קמטן, לטאה זריזה, נחשיל חד ראש, זעמן זיתני , חומט גמד, ועוד.
בסקר העופות נמצאו חוחית, שרקרק מצוי, בז עצים, בז אדום, תור מצוי, סיס גליל, חיוויאי הנחשים וגדרון מובהק. המינים הללו הם בעלי חשיבות שימור ייחודית. עוד נמצאו בעופות: כוס החורבות, ירקון, עורבני שחור כיפה, בולבול ממושקף, קוקיה מצויצת וסבכי קוצים.
באמצעות תיעוד מצלמות נמצאו יונקים גדולים וביניהם: תן זהוב, דרבן, גירית מצויה, שפן סלע, חזירי בר ואפילו צבי ארץ ישראלי שנחשב למין בסכנת הכחדה. בסקר תועדו גם שלושה מיני עטלפים: עטלפון לבן שוליים, אפלול מצוי, ואשף מצוי. מממצאי הפרפרים עולה שנצפו בין היתר: צבעוני קשוט, אצילית היערה, סטירית סיני, ושעיר האלון.
מזה עשור, המשרד להגנת הסביבה תומך ברשויות המקומיות בהכנת סקרי טבע עירוני כבסיס לתכנון וניהול מקיים של אתרי הטבע בעיר. ממצאי הסקרים חושפים את עושר המינים הקיים בסביבה העירונית ומדגישים את חשיבות השמירה על אתרי טבע עירוני כחלק בלתי נפרד ממאמצי שמירת הטבע בישראל.
הסקר בוצע על ידי יחידת סקרי טבע עירוני של החברה להגנת הטבע. צוות האקולוגים המנוסה של החברה ביצע בשנים האחרונות כ-50 סקרים ברשויות מקומיות בתמיכת המשרד להגנת הסביבה, שפועל לאורך השנים להטמיע את תוצרי הסקר, החל מקידום העסקת אקולוג עירוני, תכנון אתרי טבע, מתן הנחיות לתכניות, גינון בר קיימא, טיפול במינים פולשים ומניעת מפגעים סביבתיים, מניעת זיהום אור, שמירה על מעברים אקולוגיים ועוד.

כוס החורבות. קרדיט צילום: יחידת סקרי טבע עירוני, החברה להגנת הטבע.
ראש עיריית יקנעם, סימון אלפסי:
"סקר חשוב עם תוצאות מדהימות על מיני החי והצומח פה, והוא יסייע לנו רבות בפעילותנו לשימור תשתיות טבע ייחודיות לעיר ולמרחב. יקנעם התברכה במשאבי טבע, חלקם נדירים, ואני גאה שכעיר ירוקה מובילה שהוכתרה רק בשבועות האחרונים פעם נוספת לאחת מעשר רשויות ירוקות בלבד בישראל, וכעיר טבע אנו שומרים על הסביבה ומחנכים את הדורות הבאים לשמירה על הסביבה".
מנהלת המחלקה לאיכות הסביבה בעיריית יקנעם, ד"ר אנה הלס:
"סקר תשתיות הטבע שבוצע על ידי החברה להגנת הטבע מאשש את התחושות והידע המקומי על כך שיקנעם היא פנינת טבע ייחודית. כעת לאחר שאנחנו יודעים מה מצאי החי והצומח בעיר על פי אזורים יש לנו אחריות לשמור על כמה שיותר ערכי טבע בד בבד עם גדילת היישוב והרחבתו. כמו כן יש לנו הזדמנות לתת לתושבים ולמבקרים מידע אודות הטבע, בעלי החיים והצמחים החיים בו ולעודד את השהייה והטיול בטבע".
מלווה את הסקר מטעם המשרד להגנת הסביבה מחוז צפון, הדס שדה:
"יקנעם מוקפת בשטחים טבעיים ערכיים מאוד ומכאן החשיבות הרבה בהכרת נכסי הטבע והאיומים הקיימים. עיריית יקנעם מצטרפת לכ-50 רשויות מקומיות שביצעו סקרי טבע עירוני, ואני שמחה שהנהלת העיר מגויסת לטובת הנושא. תקוותי היא שהידע שנרכש במסגרת הסקר יסייע לשמירה על ערכי הטבע ויביא לפיתוח שקול וזהיר של העיר, ולשמירה על אתרי הטבע והנגשתם לציבור. אני מאמינה שככל שתושבי העיר יחשפו לממצאים ויהיו מודעים לטבע הערכי והעשיר הסובב אותם, כך הם יוכלו ליהנות ממנו ולשמור עליו. חשוב להטמיע את תוצרי הסקר גם כפתרון למשבר האקלים וליצירת פתרונות מבוססי טבע לבעיות תשתית".
כתיבת תגובה