כמו פטריות אחרי הגשם – כשהחורף מתחיל לתת את אותותיו בטבע אנחנו מרותקים עונת הקיץ הארוכה והחמה של ישראל חלפה לה, גשמי הסתיו והלילות הקרים שומרים את האדמה לחה – והטבע כולו מתעורר בגן הבוטני במרכז האקדמי אורנים. הזרעים של הצמחים החד שנתיים, ששהו באדמה כל הקיץ, נובטים ומכסים את רצפת הגן בעלים ירוקים קטנים. […]
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותאיכות הסביבה
- אוצרות של חורף
כמו פטריות אחרי הגשם – כשהחורף מתחיל לתת את אותותיו בטבע אנחנו מרותקים
עונת הקיץ הארוכה והחמה של ישראל חלפה לה, גשמי הסתיו והלילות הקרים שומרים את האדמה לחה – והטבע כולו מתעורר בגן הבוטני במרכז האקדמי אורנים. הזרעים של הצמחים החד שנתיים, ששהו באדמה כל הקיץ, נובטים ומכסים את רצפת הגן בעלים ירוקים קטנים. אבל חוץ מכל שפע הירוק המרשים הזה, יש עוד עולם של יצורים שחיכו לגשמי החורף וזו העונה בה הם מתעוררים, צומחים ומפיצים את עצמם למקומות חדשים. שפע החומר האורגני הרטוב הוא מצע נהדר לגדילה של פטריות. הפטריות אינן צמח ואינן בעל חיים, אלא הן ממלכה בפני עצמה עם תכונות מיוחדות ושפע של קשרים מיוחדים לקרקע, לצמחים, לבעלי חיים ולאדם. חשוב להבין שמה שאנו רואים מעל האדמה, אותו מבנה עם כובע שמזכיר לנו בית של גמדים – אינו הפטריה עצמה, אלא רק מה שהפטריה מגדלת בכדי להפיץ את "זרעיה" שנקראים נבגים. הפטריה עצמה גדלה וחיה מתחת לאדמה ובתוך צמחים נרקבים, וכשהתנאים טובים (בעיקר לאחר הגשמים), היא מגדלת את גופי הפרי שלה החוצה לעולם ומפיצה מליוני נבגים זעירים שעפים ברוח, נוחתים במקום חדש ומהם יכולה לצמוח פטריה חדשה. למעשה, אם רואים כמה פטריות מאותו הסוג סמוכות זו לזו, ככל הנראה מדובר בפטריה אחת שהוציאה מספר גופי פרי, כמו עץ המוציא מספר תפוזים כדי להפיץ את זרעיו.
ומה לגבי שאלת הליקוט? או במילים אחרות "איך מזהים פטריה טובה למאכל?". התשובה היא שזה מאוד מאוד קשה, ולא כדאי להחליט ללקט פטריה רק על סמך תמונה באינטרנט או זיכרון שפעם אכלתם פטריה דומה לזו. חלק מהפטריות האכילות דומות להפליא לפטריות רעילות, וגם חובבי טבע יכולים לשגות. עדיף ללקט רק עם מומחה ולא להסתכן.
אז כולם מוזמנים לגן הבוטני במרכז האקדמי אורנים., להנות מהצמיחה הירוקה ומהפטריות המופלאות!
כתיבת תגובה