רגע לפני החתימה על האמנה עיתון מרכז העניניים הזמין את חברות פורום טבעונא לשיחה פתוחה
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותקרית טבעון
- טבעון מדברת שוויון מגדרי
בשבוע הבא תחתם בטבעון האמנה לרשות שווה. את האמנה הנוגעת לכול תחומי חיינו יזמה סגנית ראש המועצה שרון רופא אופיר. טקס החתימה שיתקיים בברכת נשיא המדינה ויועבר בשידור חי בפייסבוק חותם שורה של אירועים תחת הכותרת 'טבעון מדברת שוויון מגדרי' שהתקיימו לאורך כל החודש. רגע לפני החתימה תפסנו את חברות פורום 'טבעונא' תושוות למען שוויון, לשיחה פתוחה על שוויון מגדרי, והתקווה שטבעון הרשות הראשונה במדינת ישראל החותמת על אמנה זו, לא תהיה האחרונה, "לטבעון יש היסטוריה באירועים שהפכו למודל ארצי", אמרה ריקה ליכטמן מנכ"לית מרכז ההנצחה, ושרון הוסיפה: "אני מאמינה שנצליח לייצר אדוות שיהדהדו הלאה לרשויות נוספות".
איך הכל התחיל?
סלעית בשן – בשנתיים האחרונות הובלתי בקהילה הרפורמית 'מעלות טבעון' את ציון 'יום הזיכרון לקורבנות אלימות כלפי נשים' שמתקיים כל שנה ב2/2. ובשנה שעברה חברנו יחד כדי להנחיל את המסורת בקרית טבעון כולה. רבקה רץ, מנהלת התרבות במתנ"ס, יזמה את שיתוף הפעולה עם נשים מובילות בטבעון וכך נוצרה 'טבעונא'. אנחנו נשים תושבות טבעון שפועלות יחד לקדם תודעת שוויון בין המינים ומיגור האלימות כלפי נשים".
טבעון לא מדברת שוויון מגדרי? למה צריך את אירועי החודש הזה?
חברת המועצה שרה גרינצוויג, יו"ר וועדת חינוך – "נכון שאנחנו נמצאים בנקודת פתיחה טובה אבל צריך לדבר כל הזמן. הנטייה לחזור אחורה מאוד גדולה, גם אם ישנן כיום שבע חברות מועצה, אני מזכירה שבקדנציה הקודמת התחילו ארבע ואחרי תקופה נשארו שתיים".
את ונאוה חברות מועצה וותיקות, יש הבדל כשישנן יותר חברות מועצה?
שרה – "זה מייצג יותר נכון את האוכלוסייה, יש אווירה שמעודדת הצטרפות נשים לפוליטיקה ויש אווירה שלא מעודדת. האווירה כיום מעודדת את זה. הנטיה לחזור לאחור מאוד קלה, ולכן זה צריך להיות בתודעה".
השילוב של נשים וגברים מייצר כר פעולה פורה יותר?
חברת המועצה ד"ר נאוה סבר – "בכול עמדה צריך להיות האדם המתאים ללא קשר להגדרה המגדרית שלו. נכון שלמנהלת אשה יש תכונות אולי רכות יותר, מכילות יותר, אבל זה מאוד תלוי באישיות. תמיד עבדתי בהרכבים שהיו בהם יותר גברים מנשים ואף פעם לא רציתי שיעשו לי הקלות והנחות. החשוב הוא שתהיה קיימת אותה האפשרות לכולם בלי תבניות והסללות".
איפה אתן פוגשות את ההסללה? זה קיים בתרבות בחינוך?
רבקה רץ מנהלת אגף התרבות במתנ"ס – "בנושא תרבות אנחנו במקום לא רע בכלל, טבעון משופעת ביוצרות, במתנ"ס ישנן מנהלות, החוגים פתוחים לכולם. ועדין אם בן ירצה להירשם לבלט קיים מחסום חברתי, אני מזהה שהקושי מגיע מהבית ומהחינוך. שם צריך לפעול".
אסתר שפיר מנהלת פרסום ושיווק רשת המתנ"סים, נציגה של הסורפטמיסטיות – "זה מתחיל עוד מגיל ינקות. בנות בוורוד בנים בכחול".
שרה – "בקלות מסלילים אותנו לשם, זה קורה כל הזמן ואנחנו לא שמים לב, ולכן זה חייב להיות בתודעה".
אספר לכן שאצלנו מי שניהלה את הבית הייתה אמא שלי ז"ל, בתנ"ך יש העצמה כל כך גדולה של נשים אולי משם אפשר לשאוב השראה?
אסתר – "אני באה מבית מרוקאי מסורתי, הסבתות שלי אחת שתבדה ואחת ז"ל היו מאוד עוצמתיות, ניהלו את כול הבית. אני זוכרת בבית עוצמה נשית. קראתי לבתי נעמי על שמה של הפמניסטית הראשונה. שוויון מגדרי צריך להתחיל מהבית מבית הספר, להעצים נשים גם בלימודים, אני רוצה שנשים יבחרו מקצועות שמרוויחים בהם משכורת שווה. בהנדסה בהיי טק במקצועות טכנולוגיים, יש עוד תקרת זכוכית שצריך לעבור".
ריקה – "בתנ"ך אמנם יש הרבה סיפורים על נשים, אבל היהדות לא מעצימה נשים, מפלה נשים מקשה על נשים. כל כבודה בת מלך פנימה, הרבנות היא ממסד שלם שלא מעצים נשים, נשים עגונות נשים פסולות לעדות, הנשים משלמות מחיר".
שרון – "יחד עם זאת יפה לראות שהשאיפה לשוויון מגדרי קיימת כיום בכול חלקי האוכלוסייה היא כבר לא נחלתם של קבוצה מסויימת בלבד, חרדיות ערביות ציונות דתית דרוזיות אנחנו בעיצומו של תהליך. חלה עלינו חובה לפעול ולקדם, לרשות מקומית חלק חשוב בכך".
סלעית – "אתה יכול למדוד עשיה לפי מה יגידו ואיך זה ייתפס ועל כן חשוב שנפעל והדברים יאמרו. יום אחד זה יחלחל. אני רוצה שהנכדות שלי לא יבקשו רשות יהיה להם ברור מובן מאליו שהן יכולות לבחור ללכת לאן שהן רוצות, אנחנו עדין לא שם".
שרון – "במסגרת אירועי החודש התקיימו בשלהבת מעגלי שיח, כשהצפנו את השאלה האם מתקיים בטבעון אי שוויון מגדרי היה מעניין לראות איך מחלחלת ההבנה. אתן דוגמא, באותו יום נשלחו הודעות בקבוצת הורים של חטיבת הביניים, פעילות כדורגל לבנים בלבד ופעילות לבנות לעשות צמות. זו הסללה, קיבעון מחשבתי, תבניות שאנחנו מכניסים את הילדים לתוכם מבלי שאנחנו מבינים את זה בכלל".
ואם זה מה שאני רוצה מה רע בזה?
נאוה – "זה רע ברגע שהמערכת מכתיבה לך, כל עוד אתה בוחר זה בסדר. כילדה רציתי ללמוד שיעור מלאכה בנים ולא ללמוד תפירה, הייתי צריכה מאבק שלם כדי להשיג את מה שרציתי, התפיסה המוסללת קיימת עדין. בטוח שאמרו עלי הבן הזה, ועל בנים שרצו ההיפך אמרו הוא בת. זה קיים גם כיום".
סלעית – "כל אחד צריך ללכת לפי נטיות לבו, ולא לפי נטיות החברה".
רבקה – "אני פוגשת את זה במתנ"ס, מצד אחד הזרועות שלנו פתוחות ומושטות לכולם, ומצד שני אם קיים קושי הוא חברתי חינוכי ושם צריך לתת דגש, לחנך".
תקופת הקורונה מתאפיינת בין היתר בעליה במקרי האלימות כלפי נשים, זה קיים גם בטבעון?
סלעית – "חודש השוויון המגדרי מתרכז בעיקר בשאלה איך מלווים את השינוי מהלכה למעשה, איך נשים תופסות עצמן כשוות ערך, המאבק האקוטי השני הוא המאבק באלימות. מעשים שנעשים בחדרי חדרים והתוצאות הן תוצאות המסכנות חיים, ואת איכות חיים ולא רק כלפי האישה. מעגל משפחתי רחב מאוד שנפגע. המשימה הראשונה של טבעונא לדעתי זה להביא למודעות מה הן האפשרויות הקיימות, אל מי ניתן לפנות. כל אחת שפוגשת אלימות חושבת שזה רק אצלה, אני דפוקה, חשוב שתשתף שהאנשים מסביב יפקחו עיניים ואוזניים".
ב-25/11 יצויין יום המאבק באלימות, בשיתוף עם תנועות הנוער והמחלקה לשירותים חברתיים במועצה תוביל טבעונא טקסי הדלקת נרות בארבעה מוקדים מרכזיים, יפורסמו דפי מידע ותמונותיהן של הנרצחות. למחרת יתקיים האירוע המרכזי בו תחתם האמנה לרשות שווה, האירוע יתקיים בברכת נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ובהשתתפות יו"ר איגוד נבחרות הציבור בישראל, ורד שפינר. בנוסף תתקיים באירוע הרצאה של חנה רדו יזמת עסקית וחברתית, בעבר משנה ליו"ר בקבוצת מקאן, וכיום פועלת בשורה של יוזמות לקידום נשים, "שואלים אותי, תגידי מה צריך בכלל שוויון מגדרי, ומה הקשר בין זה לבין אלימות כלפי נשים", אומרת שרון, "אשתף, שאחרי שנים שאני פעילה בתחום מדובר בשבילי בחלום שמתגשם. בחברה בה גם בשנת 2020 קיימים פערים מגדריים בכול תחומי החיים הדרך לאלימות כלפי נשים קצרה. וההחלטה לחתום על האמנה דווקא בחודש בו אנו מציינים את המאבק באלימות כלפי נשים מהווה צעד משמעותי בכדי להפוך מילים למעשים. בכדי שהילדות והילדים שלנו יחיו בעולם טוב יותר".
ריקה – "כתבה לי חברה זה לא קצת שואו כל האירועים האלה? עניתי שלפעמים צריך שואו כדי להתחיל שינוי תודעתי שלא יהיה משהו בטבעון שלא ידע. צריך לגייס את הציבור ואת הציבור מגייסים ברעש גדול".
ראש המועצה עידו גרינבלום: "אחד הערכים החשובים ביותר שחרטנו על דגלנו הוא ערך השוויון. כל בני האדם נבראו בצלם, כולם נולדו שווים וחופשיים. מהאמונה בערך הזה נגזר הקידום והעיסוק הקבוע שלנו בשוויון זכויות לקהילה הגאה, ומאותו ערך בדיוק נגזרת גם הבחירה שלנו להוביל תהליך חשוב של קידום שוויון מגדרי ולהיות המועצה הראשונה בארץ החותמת על האמנה לשוויון מגדרי. בימים האחרונים נפרצה תקרת הזכוכית ונבחרה סגנית נשיאה בארצות הברית, אבל כחברה יש לנו עוד תהליכים רבים לעבור. בכדי להגיע למקום בו נדע להגיד שיש שוויון מלא – בזכויות, בתנאים (בדגש על תנאי שכר), באיומים ובפחדים, ובתקוות והפוטנציאל. אני רוצה להודות לסגניתי שרון רופא אופיר על העלאת הנושא והובלתו בהרבה אומץ וחזון, ולהודות לכל חברות טבעונא על האומץ להוביל והדחיפה קדימה. ביום חמישי (ה26/11) נחתום על האמנה לשוויון מגדרי, ומשם האחריות היא שלנו – ליישם, וליצור שוויון בחברה".
מוזמנות ומוזמנים להצטרף אלינו ולעקוב אחר הפעילות בעמ' הפייסבוק טבעונא – תושוות למען שוויון.
כתיבת תגובה