עקירת שן בינה כלואה או עקירה של שן בינה המצויה בבקיעה חלקית יכולה להיות מורכבת מאוד ולדרוש פעולה ניתוחית מורכבת. שיני בינה בוקעות בגילאים 18-30 והן השיניים האחרונות בסדרה. שיני בינה בוקעות בחלל הפה במנח ובצורה שונה לכל אחד ואחת, וגורמים לא פעם לכאבים, דלקות, לפריקורוניטיס, ולעששת בשן הסמוכה. שן בינה כלואה הינה נבט שלא […]

עקירת שן בינה כלואה או עקירה של שן בינה המצויה בבקיעה חלקית יכולה להיות מורכבת מאוד ולדרוש פעולה ניתוחית מורכבת. שיני בינה בוקעות בגילאים 18-30 והן השיניים האחרונות בסדרה. שיני בינה בוקעות בחלל הפה במנח ובצורה שונה לכל אחד ואחת, וגורמים לא פעם לכאבים, דלקות, לפריקורוניטיס, ולעששת בשן הסמוכה. שן בינה כלואה הינה נבט שלא בוקע או בוקע לחלל הפה בצורה חלקית במנח מזיאלי או דיסטאלי וגורם ללחץ על השיניים לפניו ו/או לכאבים חזקים, ו/או לנפיחות ו/או כיס פריודונטלי.
שיני בינה כלואות: זוהי הבעיה הנפוצה. כאשר לשיני בינה אין מספיק מקום בלסת לבקוע, הן עלולות להילכד מתחת לקו החניכיים או לעצם הלסת, מה שמוביל לכאב, נפיחות וזיהום. שיני בינה כלואות עלולות לפגוע גם בשיניים סמוכות, ולגרום לריקבון וזיהום. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך לבצע עקירת שן בינה כלואה בניתוח כדי למנוע סיבוכים נוספים.
צפיפות: בקיעת שיני בינה עלולה לגרום לצפיפות וסגירה אם אין מספיק מקום בלסת כדי להכיל אותן. זה יכול לגרום להזזה של שיניים אחרות, לגרום לאי נוחות ולהגביר את הסיכון למחלות חניכיים ועששת.
זיהום: שיני בינה שבוקעות חלקית יכולות ליצור “דש” של רקמת חניכיים שבו יכולים להתאסף חלקיקי מזון וחיידקים, מה שמוביל לדלקת וזיהום הידועים כפריקורוניטיס, לגרום לכאב, נפיחות וקושי לפתוח את הפה.
עששת: קשה להגיע לשיני בינה ולנקות אותן כראוי, מה שהופך אותן לרגישות יותר לעששת ומחלות חניכיים.
ציסטות וגידולים: למרות שאילו הן תופעות נדירות, שיני בינה עלולות לפתח סביבן ציסטות או גידולים, שעלולים לפגוע בשיניים ובעצם שמסביב.
מהם הסיכונים לעקירת שיניים כלואות?
- כאבים ונפיחות: לאחר עקירה כירורגית עלולה להופיע נפיחות וכאבים מקומיים לכשלושה ימים לאחר העקירה. את הכאבים ניתן לשכך באמצעות משככי כאבים בהמלצת הרופא המטפל. את הנפיחות ניתן לצמצם באמצעות הנחת קרח עטוף בבד או בנייר (כדי למנוע כווית קור) באזור העקירה.
- מכתשית יבשה: היא אחד הסיבוכים השכיחים שעלול להופיע לאחר עקירה כירורגית של שן בינה. תופעת המכתשית היבשה נפוצה יותר בלסת התחתונה והיא נובעת כתוצאה מיציאה מוקדמת של קריש דם מהמכתשית הריקה שנותרה בעצם לאחר עקירת השן. הטיפול במכתשית היבשה פשוט וקל ליישום. שטיפה של אזור העקירה והנחת תחבושת תרופתית יביאו להקלה די מיידית בכאבים ויקלו על הריפוי של האזור.
- פגיעה בעצב תחושתי: שיני בינה בלסת התחתונה ממוקמות מבחינה אנטומית בקרבת עצב תחושתי האחראי על התחושה באזור השפה התחתונה ועור הסנטר של אותו הצד. בעת העקירה קיים סיכון לפגיעה תחושתית זמנית. כדי לצמצם למינימום את הסיכון, נדרש לבצע צילום פנורמי והדמיית CT כדי לתכנן את העקירה הבטוחה ביותר.
- פגיעה בסינוס המקסילארי: שיני בינה בלסת העליונה נמצאות בצמידות לקיר הסינוס. הסינוסים הם חללים מלאי אוויר הממוקמים מעל עצם הלסת העליונה ומעל לשורשי השיניים, משני צדי האף. בעת עקירת שן בינה בלסת העליונה, קיים סיכוי להיווצרות החיבור בין חלל הסינוס לחלל הפה. בד"כ אין צורך בהתערבות כירורגית נוספת, אך לעיתים ניתן לסגור את הפתח על ידי התערבות כירורגית מינימלית.
למה עלי לצפות אחרי עקירת שן בינה כלואה?
עקירה של שן בינה כלואה היא ניתוח דנטלי שנעשה בהרדמה מקומית כך שהמטופל אינו מרגיש דבר וחצי דבר בזמן העקירה. כל עוד חומרי ההרדמה משפיעים (כשעתיים עד ארבע שעות) ניתן לצפות לחוסר תחושה בחצי הפנים התחתון בו בוצעה העקירה. לאחר שחומרי ההרדמה יפוגו וב-48 השעות הבאות יופיעו תופעות לוואי כמו נימול, כאב, נפיחות, אדמומיות, שטף דם (סימן כחול) ואי נוחות בפתיחת וסגירת הפה. תופעות אלו טבעיות ויעברו מעצמן ללא כל התערבות. כדי להקל על ההחלמה מומלץ להיעזר במשככי כאבים לפי המלצת הרופא ובקומפרסים קרים לכ-15 דקות בכל פעם. מרבית המטופלים מדווחים על שיפור משמעותי לאחר כשלושה ימים וחוזרים לשגרה מתונה. אי לכך עדיף שעקירת שיני בינה יבוצעו ע"י מומחה לכירורגיה פה ולסתות.
במרפאת סוהיר המומחים , ד"ר ליאון מומחה לכירורגיית פה, פנים ולסתות מבצע הליכים כירורגים מהפשוטים ביותר ועד למורכבים ביותר ומזמין אתכם לבצע עקירות או כל טיפול כירורגי כזה או אחר במרפאתנו.
כתיבת תגובה