שיני בינה הן ארבע השיניים האחרונות שצומחות ומשלימות את כל 32 השיניים שישנן. אלה הן השיניים האחוריות ביותר כשהן יוצאות הן מהלסת העליונה והן מתחתונה, אחת בכל צד. הן צומחות בגיל בוגר יותר משיניים אחרות, גיל 18-25 ומכאן שמן. לשיני בינה לא תמיד ישנו די מקום על מנת לצמוח כמו שצריך , כתוצאה מכך יכול […]

שיני בינה הן ארבע השיניים האחרונות שצומחות ומשלימות את כל 32 השיניים שישנן. אלה הן השיניים האחוריות ביותר כשהן יוצאות הן מהלסת העליונה והן מתחתונה, אחת בכל צד.
הן צומחות בגיל בוגר יותר משיניים אחרות, גיל 18-25 ומכאן שמן. לשיני בינה לא תמיד ישנו די מקום על מנת לצמוח כמו שצריך , כתוצאה מכך יכול להיווצר המצב של שן בינה כלואה, שן בינה שלא צצה בכלל או צצה באופן חלקי ביותר.
למה שיני בינה "נכלאות"?
התפתחותו של האדם גרמה ללסתות שלנו לקטון אך לא ביטלה את 4 הטוחנות האחרונות, את שיני הבינה. כתוצאה מכך במקרים רבים אין לשיניים אלו די מקום בקשת השיניים. הן מנסות לבקוע אך לא תמיד בוקעות בשלמותן או לא בוקעות בכלל אלא נותרות "כלואות" בתוך עצם הלסת. הצרה היא שמצבים אלו גורמים למגוון של בעיות כולל נטייה מוגברת לפיתוח עששת בשיני הבינה, דלקות חניכיים, לחץ על שיניים סמוכות, תזוזה של השיניים הסמוכות ועוד.
מה הן הפוזיציות של שיני בינה?
- שן בינה כלואה מלא- כאשר שן הבינה לא בקעה כלל. מצב זה נוצר כששן הבינה מנסה לבקוע אך אין לה די מקום לכך בלסת ולכן היא למעשה לא נראית כלל אלא נשארת בתוך עצם הלסת.
- שן בינה כלואה על העצב- שיני הבינה בלסת התחתונה נמצאות קרוב לשני עצבים:
עצב הלשון והעצב האלבאולרי השולט על תחושתיות הסנטר, השפתיים, החניכיים ועור הפנים. במקרים מסוימים שן בינה כלואה נמצאת קרוב מאוד לעצב וישנה סכנה של פגיעה בו במידה והטיפול בה לא נעשה נכון (מיד נגיע לכיצד מטפלים בשן בינה כלואה).
- שן בינה כלואה אופקית- מצב בו שן הבינה מנסה לבקוע אך בשל האנטומיה של הלסת היא לא מצליחה לעשות זאת ולמעשה נשארת כלואה במנח אופקי או לפעמים אלכסוני.
מה הם הנזקים של שן כלואה?
שן שצמחה באופן חלקי יכולה לצבור שאריות מזון ופסולת, מה שיכול להוביל לנפיחות בחניכיים ולזיהום שנקרא "pericoronitis" אם לא מטפלים בשן כלואה , הזיהום יכול להתפשט לכיוון הגרון. שיניים כלואות יכולות לפתח ריקבון או לדחוק את הטוחנות השכנות, מה שעלול להוביל לתזוזת שיניים, לריקבון או לשינויים במנשך. שן כלואה יכולה גם לגרום לציסטות ולגידולים שפירים בלסת. אלה יכולים להוביל להרס העצם אבל תופעה זו נדירה למדי.
תסמיני שן כלואה כוללים בין היתר:
- נפיחות של החניכיים בחלק האחורי של הפה או בצד הלסת
- קושי לפתוח את הלסת וכאבים בפתיחת הפה
- ריח רע ועם לא נעים בפה
- כאב או גירוי בפתיחת הפה
שיניים כלואות יכולות לגרום לכאב במשך מספר ימים, ולאחר מכן להיעלם לשבועות או לחודשים ושוב לחזור.
במרפאת סוהיר המומחים, תחת טיפולו של ד"ר ליאון ארדקיאן מומחה לכירורגיית פה, פנים ולסתות תוכלו לבצע מגוון טיפולי שיניים , בין היתר את כל סוגי הטיפולים בשיני בינה.
כתיבת תגובה