"אם הייתי יודעת שהבית ברחוב חיים קיים, הייתי הולכת אליו באופן עצמאי ולא ישנה ברחוב" מספרת נויה (שם בדוי) לרגל חגיגות חצי יובל של הבית שגרם לה לעשות שינוי בחייה נויה (שם בדוי) היא בחורה חייכנית בת 20 וכשרואים אותה, קשה להאמין איזה עבר קשה היא השאירה מאחוריה. היא גדלה בקריות, הייתה תלמידה מצטיינת ואהובה […]
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשות
- סגירת מעגל – מנערה במצוקה לבת שירות

"אם הייתי יודעת שהבית ברחוב חיים קיים, הייתי הולכת אליו באופן עצמאי ולא ישנה ברחוב" מספרת נויה (שם בדוי) לרגל חגיגות חצי יובל של הבית שגרם לה לעשות שינוי בחייה
נויה (שם בדוי) היא בחורה חייכנית בת 20 וכשרואים אותה, קשה להאמין איזה עבר קשה היא השאירה מאחוריה. היא גדלה בקריות, הייתה תלמידה מצטיינת ואהובה בקרב חבריה. בגיל 14 לרוע מזלה, היא נזרקה מביתה ונאלצה לישון ברחוב.
באותו לילה, כשהיא חיפשה מקום להניח את ראשה, הייאוש שלה היה קשה מנשוא. המדרכה הקרה הפכה למקלט הזמני שלה. שעות הלילה נמתחו בלי סוף והעצימו את הפחד, הפגיעות והבדידות שלה.
בבוקר הגיעה העובדת הסוציאלית לקחת אותה לבית שמעולם לא ידעה על קיומו – הבית ברחוב חיים – הבית היחיד בצפון, שנותן מענה מיידי, מקיף ורגשי, לבני נוער, שזקוקים לקורת גג.
צוות הבית, שזיהה את שבריריותה, הושיט את זרועותיו בחיבוק פתוח, הקשיב, הכיל, תמך ובעיקר הקנה לה אהבה, ארוחות חמות, מיטה נקייה, מקלחת וכל מה שנתן לה תחושה של בית. היא היתה אבודה וכעסה על כל המבוגרים שפגעו בה ואכזבו אותה פעם אחר פעם והיא איבדה את האמון בהם, בעצמה ובחיים בכלל.
בעולם שבו הרגישה נטושה, הפך הבית ברחוב חיים למקום בטוח עבורה, שאיפשר לה לחיות בשקט, מוגנת מכל הסיכונים, שהיו לה בעבר. בין קירותיו, היא מצאה את השלווה והביטחון שכל כך השתוקקה להם.
בבית ברחוב חיים מצאה נויה לא רק מחסה, אלא בית, שהחזיר לה את האמון, הביטחון והערך העצמי. זה היה המקום שלימד אותה, שחוסן אינו התמודדות עם מצוקה בלבד, אלא מציאת כוח בתמיכה של אלה שמאמינים בפוטנציאל שלך.
״אחרי השבוע הראשון שלי בפנימיה, ברחתי וחזרתי הביתה, כלומר לבית ברחוב חיים״
כשנויה עברה בפעם הראשונה מהבית ברחוב חיים לפנימייה, היא לא עזבה בלב שלם והבית ברחוב חיים נשאר עבורה עוגן – מקום בו מצאה נחמה. אחרי השבוע הראשון בפנימיה, היא ברחה וחזרה למקום שהרגישה בו כמו בבית – הבית ברחוב חיים. היא נשארה בו תקופה קצרה ואז חזרה לפנימייה. היא המשיכה לבוא לבקר בבית פעם בשלושה חודשים כדי לשאוב כוחות מתחושת המשפחתיות, שעטפה אותה שם.
אבל את הייאוש היא פגשה בשנית, כשהיא הגיעה לאשפוז כפוי בבי"ח בטירת הכרמל במטרה לשהות בו שבועיים, אך נאלצה להישאר בו הרבה מעבר לכך, מכיוון שלא היה לה לאן ללכת. אחרי חמישה שבועות היא התקשרה למנהל, שניהל את הבית ברחוב חיים באותו זמן, ושיתפה אותו במצוקתה. תגובתו של מנהל הבית היוותה גלגל הצלה עבורה – הוא אמר לה להגיע לבית ברחוב חיים ביום שלאחר מכן. למחרת בבוקר, היא חזרה לבית הבטוח אותו הכירה ואהבה. כשנכנסה לבית, חיכה לה צוות הבית ועטף אותה בחיבוקים.
"סגרתי מעגל של קבלה ונתינה"
לאחר כחודש נויה עברה לפנימייה חינוכית ובהמשך סיימה את לימודיה בבית הספר. לאחר מכינה קדם צבאית חזרה נויה לבית ברחוב חיים כבת שירות לאומי, כדי לסגור מעגל. זה נתן לה הזדמנות להשפיע ישירות על חייהם של בני הנוער שחיו בבית. בתוך הקשיים והזיכרונות, הייתה לה תחושה של סיפוק. היא העניקה את אותה הקשבה, תמיכה והכלה, שעזרו לה פעם להחזיר את התקווה לחייה ובכך סגרה מעגל של קבלה ונתינה.
מסע הניצחון של נויה מעורר השראה והיא יכולה להוות מודל לחיקוי לכולנו. זה סיפור שגורם לנו לפתוח את הלב, לעשות מעשה טוב ולתרום לקהילה ומדגיש את חשיבות הנתינה – הדברים הכי קטנים שהתורמים נותנים, יכולים להוות עולם ומלואו לנערה או לנער החיים בבית. לכל אחד מאיתנו יש את הכוח לחולל שינוי. כאשר אנו מציעים תמיכה לאלה הזקוקים לה, אנו יוצרים עולם שבו החוסן מנצח על המצוקה והתקווה גוברת על הייאוש.
הסיפור של נויה, אמנם קורע לב, אך רחוק מלהיות ייחודי. עפ"י המועצה הלאומית לשלום הילד, מספר בני הנוער במצבי סיכון ומשבר בישראל הינו כ-432 אלף ועולה משנה לשנה. מדי שנה נפלטים כ-25 אלף בני נוער מבתיהם וחלקם נאלצים לישון ברחוב. בני נוער אלה נדחקים לרחובות בגלל נסיבות שלרוב אינן בשליטתם. הסיבות למצוקתם מגוונות, החל מקונפליקטים משפחתיים, אלימות ועוני. מתבגרים אלו, עומדים בפני מאבק הישרדות יומיומי ונאלצים להיזהר מהסכנות הקיימות ברחובות, כולל אלימות, שימוש בסמים וניצול. הם מרגישים בדידות, חוסר אונים ופחד. מציאות קשה זו משבשת את השכלתם ומעכבת את התפתחותם הפיזית והרגשית. זוהי תופעה רחבת היקף וחוצת מגזרים בלי הבדלי דת, גזע ומין ויש לה השלכות מרחיקות לכת.
זוהי תזכורת לכך שאינספור בני נוער מגיעים לרחוב בגלל נסיבות שאינן בשליטתם ואינם מודעים לפתרון הזמין עבורם. הבית ברחוב חיים הינו הבית היחיד באזור הצפון, שנותן מענה מיידי, מקיף ורגשי לכל נערה ונער, הזקוקים לקורת גג ומספק הגנה, ביטחון ושקט. הבית נותן מענה זמני ובני הנוער יכולים לחיות בו עד שלושה חודשים. לאחר מכן הם עוברים למסגרת ארוכת טווח. הבית מספק ארוחות חמות, מיטות מוצעות, מוצרי טואלטיקה, חדר למידה, פעילויות רווחה ועוד. הבית מנוהל ע״י עמותת אותות ופועל בשיתוף ובפיקוח משרד הרווחה. הבית נמצא ברח' שושנת הכרמל 16, מרכז הכרמל, חיפה ופועל 24/7.
הסיפור של נויה מדגיש את הצורך בהגדלת המודעות לקיומו של הבית ברחוב חיים. לטובת כך, יקיים הבית אירוע חגיגי, לרגל 25 שנות פעילות, בהן סייע לאלפי בני נוער, ולרגל השנה החדשה. האירוע יתקיים ב-19.9, בין השעות 17:00-21:00, בבית ברחוב חיים, רח' שושנת הכרמל 16, מרכז הכרמל, חיפה. האירוע יכלול הרצאות מרתקות, תערוכת ציורים ייחודית של בני הנוער החיים בבית ויריד בגדים יד שניה, שכל הכנסותיו יועברו לרווחת בני נוער אלה. הכניסה לאירוע חופשית. להרצאות יש להירשם מראש בלינק: linktr.ee/habait_bhaim.

כתיבת תגובה