אפללו פרץ, תושבת טבעון ב-13 השנים האחרונות ודמות ציבורית מוכרת ביישוב, הינה עו"ד במקצועה ועסקה במשך מספר שנים בעריכת דין בתחום האזרחי-מסחרי.
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותקרית טבעון
- ראיון עם אילנה אפללו פרץ, חברת מועצה פעילה ובולטת הפועלת משורות האופוזיציה בטבעון


אילנה אפללו פרץ
בהמשך, מילאה שורה של תפקידי ניהול במגזר השלישי ובארגונים לשינוי חברתי במגוון תחומים לרבות: צמצום פערים חברתיים, איכות סביבה, קידום מעמד נשים וזכויות חברתיות. ב-10 השנים בטרם היבחרה לחברת מועצה שימשה כמנהלת אגף קהילה ברשת המתנסים בישוב.
מה גרם לך להיכנס לפוליטיקה אחרי שנים במתנ"ס?
ההחלטה לפנות לעשיה ציבורית-פוליטית בטבעון, היתה המשך טבעי מבחינתי לעשיה הציבורית-קהילתית ארוכת השנים ביישוב. אחרי עשור של עבודה ביישוב והיכרות קרובה עם העשיה בו, חשתי כמו רבים מהתושבים כי יש צורך בשינוי מהותי ורחב באופן ניהול הישוב. באופן אישי חשתי צורך במעורבות פעילה, על מנת להשפיע על כיווני ההתפתחות של טבעון בשנים הקרובות ועל איכות החיים של כולנו.
ההצטרפות למגרש הפוליטי נבעה מהההכרה בחשיבות העשייה בתחום זה, וההבנה שאם רוצים ליצור שינוי משמעותי, חייבים להיכנס למגרש בו מתקבלות ההכרעות לגבי עתיד הישוב.
מהם הנושאים בהם עסקת והסוגיות אותן קידמת כחברת מליאה בחודשים הראשונים שלך בתפקיד?
במהלך החודשים שחלפו מאז הבחרי לחברת מליאה, פעלתי לקידום שורה של נושאים, הגשתי הצעות לסדר בין היתר: בנושא תכנון כולל של תשתיות בישוב (יחד עם חברי לסיעה דאז); הצעה העוסקת במינוי הנהלת המתנ"ס – שעיקרה פתיחת העמותה המנהלת את המתנס (וחולשת על תחומים משמעותים בחיי הישוב) להצטרפות של תושבים כחברים בעמותה, וקיום בחירות מחודשות לנציגי ציבור בהנהלת המתנ"ס; וכן הגשתי שאילתות בנושאי כינוס ועדות, תחבורה ציבורית לירושלים ועוד.
כמו כן מעבר לנושאים עצמם, פעלתי במליאה למען:
– הקפדה על אמות מידה ציבוריות בקבלת החלטות לדוגמא – בדיון על הצטרפות לאשכולות יישוביים, וכן בדיון הארנונה בו העליתי יחד עם חברי לאופוזיציה את הדרישה לחייב את המיכלים המהווים גורם מזהם, בארנונה מקסימלית.
– קידום שקיפות ומעורבות ציבור למשל בדיוני התקציב.
– מאבק במינויים פוליטיים כגון מאבק בהחלטה התלויה ועומדת למנות ליו"ר המתנס מקורבת פוליטית לראש המועצה בניגוד לנדרש בחוק.
– וכן מאבק בהחלטות שיש חשש כי נגועות בשיקולים זרים כגון ההחלטה בעניין בית ציפורה.
כמו כן, אני שמחה להוות כתובת לפניות תושבים בסוגיות שונות ולהשמיע את קולם במידת הצורך. דוגמא לפניות שקיבלתי מתושבים לאחרונה: פניה בנושא סגירת מרפאת השיניים הציבורית שפעלה בישוב שנים רבות, פניות בעניין מצב התשתיות הגרוע ביישוב, וכן פניות הורים לתלמידים בחטיבה, אשר נתקלו בקשיים שהציבה בפניהם המועצה, בהעברת ילדיהם ללמוד בבי"ס שקד בשנה הבאה.
האם בנוסף לפעילות במליאה את פעילה בועדות? האם תוכלי לציין נושאים שקידמת במסגרת הוועדות?
מעבר להיותי חברת מליאה אני חברה בשורה של ועדות בינהן: תכנון בניה, איכות סביבה וקיימות, חינוך, ועדת תמיכות וועדת ביקורת.
אציין נושא אחד מבין הנושאים שפעלתי לקידומם בכל אחת מהוועדות הנ"ל:
– בועדת תכנון ובניה – יזמתי קיום דיון עקרוני במליאה (בשיתוף עם נאווה סבר) בבקשה של יזם להוספת יחידות דיור בשכונה החדשה בטבעון(תוספת לפי תקנת שבס-כחלון) בדיון זה קידמתי הצעה שאליה הצטרפו רוב חברי המליאה – להתנות אישור זה בהקצאה של לפחות 80 אחוז מהדירות שיתווספו לבני טבעון תחילה.
– בועדת משנה לתמיכות – קידמתי הכנסת תנאי, המחייב עמותות המקבלות תמיכה כספית מהמועצה להגביר את השקיפות ומעורבות הציבור בניהולן.
על פי תנאי זה, העמותות נדרשות לאפשר לציבור המשתמשים בשרותי העמותה להצטרף כחברים בה, ולקיים בחירות למוסדותיה– כאשר המצטרפים יהיו זכאים לבחור ולהבחר. (לשמחתי הצעה זו זכתה לתמיכת חברי לועדת המשנה ואף האומצה בהחלטת ועדת התמיכות לשנה זו, ואושרה ע"י המליאה).
– בועדה לאיכות סביבה וקיימות – אני פועלת (בשיתוף עם חלק מחברי הוועדה), על מנת לקדם הקמת מרכז קיימות יישובי – יוזמה שהחלה כיוזמה אזרחית שצמחה ממגרש האוצרות, ולמען מתן סיוע מתקציב הועדה כדי להניע את הקמת המרכז.
– בוועדת ביקורת בה יש חשיבות קריטית לאופוזיציה – אני פועלת בשיתוף חברי לועדה – שמוליק שמחון וברכה פבריקנט, להבטיח תיקון ליקויים עליהם הצביעו דוחות קודמים בנושאים כגון: עמותת שלהב"ת, העדר בקרה של המועצה באשר למידה בה עומדים המיכלים בתנאים להם נדרשים עי המשרד לאיכות הסביבה, ועוד.
מדוע החלטת לפרוש מהסיעה שלך ולעבור לאופוזיציה בעוד ששלושת חברייך הצטרפו לקואליציה?
כזכור, סיעת "זה הזמן טבעון שלנו" בחרה אחרי הבחירות שלא להצטרף לקואליציה ולהוות אלטרנטיבה ואופוזיציה עניינית. ההחלטה ההפוכה שקיבלו חברי – חודשים ספורים בלבד אחרי תחילת הקדנציה – להצטרף לקואליציה, שגויה בעיני, ונעשתה בדרך ועיתוי שגויים(מבלי שחל כל שינוי מהותי במציאות החיים ביישוב), ומשיקולים לא נכונים.
אני סבורה כי הצטרפות לקואליציה אינה משרתת את טובת טבעון, שכן היא מסירה את כל האיזונים והבלמים, ומעניקה כח בלתי מוגבל של 10 מול 3 לראש הרשות (אשר ממילא נהנה מעצם השיטה מכוח מובנה רב) אני סברתי כי אין מקום להצטרפות כזו, בטח לא בשלב כה מוקדם בקדנציה, כשחובת ההוכחה המוטלת על ראש הרשות, להראות עשיה ותוצאות מוכחות – רחוקה מלהתממש.
כאמור חברי בחרו להצטרף לקואליציה, ואני מאחלת להם בהצלחה, אולם סברתי אז ואני סבורה גם כיום, כי חובתי לפעול לטובת תושבי טבעון חייבה אותי שלא להצטרף אליהם, אלא להמשיך ולפעול כמיטב הכרתי ומצפוני לטובת התושבים מספסלי האופוזיציה-כאופזיציה עניינית התומכת בעשיה חיובית ומתנגדת בנושאים שאינם כאלה.
מהם הנושאים הבוערים ביותר שעומדים על הפרק בטבעון ?
הנושאים הבוערים ביותר שעומדים על סדר היום בטבעון ידועים, ולא השתנו מהותית מאז
הבחירות וביניהם:
– צורך בשיפור דרסטי בטיב השרותים הניתנים לתושבים בכלל, ובכל הכרוך בחזות היישוב והתשתיות בפרט (כבישים, גינון, תאורה, פסולת, מחזור ועוד) – נושאים שיש להם השפעה מהותית על איכות החיים של התושבים.
– פיתוח היישוב מבחינה כלכלית והגדלה משמעותית של המשאבים התקציביים (כולל מציאת חלופות כלכליות לארנונה מהמיכלים).
– חינוך-חיזוק החינוך המרכזי, והובלת תכנית כוללת לשיפור טיב החינוך וחזון חינוכי ארוך טווח.
– שימור היחוד של טבעון כקריה בצל אלונים והפיכתה של טבעון ליישוב המוביל תפיסה של קיימות ושמירה על איכות הסביבה בכל התחומים, וכמובן הוצאת המיכלים מטבעון.
– טיפוח המשאב הקהילתי וההון האנושי היחודיים לטבעון. חיזוק המעורבות ושיתוף הציבור – ומינופו לטובת שגשוג היישוב בכל התחומים.
עם זאת חשוב לההדגיש בעיני – כי השאלה העיקרית הניצבת בפני הציבור בטבעון ועומדת כיום לפתחו של ראש המועצה והנהלת הישוב, איננה זיהוי הנושאים הבוערים. נושאים אלה ידועים ויש לגביהם הסכמה ציבורית רחבה.
השאלה שיש לשאול את ראש המועצה והנהלתה מאז הבחירות – הינה שאלת היכולת לחולל שינוי משמעותי הלכה למעשה, בתחומים שמניתי לעיל. כאשר המבחן הוא היכולת להוביל עשיה ולהביא לשינוי משמעותי ועמוק שטבעון זקוקה לו – במבחן התוצאה.
כדי לעמוד באתגר זה, אין די בשינוי סגנוני בלבד בהתנהלות (שכן לעומת הקדנציה הקודמת, כל שינוי בעניין זה מהווה שיפור המתקבל בברכה); וגם אין די ביכולת מרשימה של יחסי ציבור ברשתות חברתיות. חובת ההוכחה בעניין זה נמצאת כאמור בתוצאות העשיה בשטח – וזו כאמור עדיין מצויה לפתחו של ראש המועצה והנהלתה.
לצערי, בתחומים רבים ישנם כשלים שאינם מעוררים אופטימיות לגבי היכולת לחולל את השינוי המבוקש, ביניהם: אי ביצוע או ביצוע חלקי בלבד של החלטות שהתקבלו במליאת המועצה, למשל – בעניין הפסקת ריסוסים, תכנון תשתיות, ומינוי נציגי ציבור בהנהלת המתנ"ס; העדר פעילות סדירה של חלק לא מבוטל מהועדות כגון תחבורה, רווחה ואפילו הועדה לאיכות סביבה שאני אישית מבקשת כבר חודשיים את כינוסה. ניסיון ליטול תקציב שהוקצה לפעילות הועדה לאיכות הסביבה ללא דיון בועדה והחלטה מסודרת; העדר הקפדה על אמות מידה ציבוריות בנסיבות בעייתיות – כמו בעניין בית ציפורה (ולא במקרה 3 מחברות הקואליציה בחרו שלא לתמוך בהצעה שהביא ראש המועצה) אי הצגת כל תכנית עבודה מקיפה ורב שנתית בפני המליאה בשמונת החודשים שחלפו, בכל תחום שהוא לרבות חינוך ופיתוח כלכלי, ועוד.
איך את מסכמת את המסע הפוליטי שלך עד כה?
המסע הפוליטי הינו ללא ספק מאתגר, וברמה האישית מכיל רגעים של סיפוק לצד רגעים לא פשוטים ומתסכלים. תחושתי העיקרית שהתפקיד הציבורי – פוליטי מטיל אחריות רבה בד בבד עם זכות גדולה לשרת את הציבור- שאני שמחה ומודה עליה. חשוב לציין כי אנו מצויים רק בתחילת הקדנציה, עיקר המסע עוד לפני – כך שלגמרי מוקדם לסכם.
תגובת המועצה:
"המועצה המקומית קרית טבעון מברכת כל עשייה למען הקהילה. אנו מאחלים לחברת המליאה אילנה אפללו שנת עשייה והצלחה".
כתיבת תגובה