סגן ראש עיריית יקנעם רומן פרס, מספר לנו מה קורה בעיר. ניחשתם נכון: חינוך, חינוך, חינוך
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותיקנעם
- ראש העיר הבא של יקנעם רומן פרס בראיון בלעדי לעיתון מרכז העניינים


סגן ראש עיריית יקנעם רומן פרס
ספר קצת על עצמך, כמה שנים אתה בפוליטיקה?
בן 49, נשוי לטניה ואבא לדניאל (24), טלי (19) ונועם (10). עוד לפני עלייתי לארץ סיימתי לימודי הוראה, אני בוגר תואר B.A במדע המדינה ולימודים רב תחומיים במדעי החברה וגם עברתי הכשרה כמבקר פנים ברשויות המקומית בישראל.
נבחרתי לראשונה למועצה ביקנעם בבחירות 1998, והקדנציה הנוכחית היא החמישית שלי. משנת 2008 אני מכהן כסגן ראש העיר בפועל. עד אז במשך עשור, מילאתי את תפקידיי בעירייה בהתנדבות מלאה ובאהבה גדולה.
אחרי שעליתי לארץ באוגוסט 1991, התחלתי לעבוד במפעל אוסם שביישוב, בהתחלה בתור פועל אריזה ולאחר מכן התקדמתי בתפקידים כשבמקביל למדתי. בשנים 2000-2001 עבדתי במועצה אזורית 'מעלה עירון', שם הייתי ממונה על הפרויקטים ועל תקציבי הפיתוח והקשרים עם משרדי הממשלה. בין השנים 2001-2006 עבדתי בחברת 'עמידר' כעוזר מנכ"ל החברה ומנהל אגף הארצי לרווחה ודיור מוגן – אגף שהקמתי ואשר באמצעותו יזמתי וקידמתי עשרות רבות של תכניות ופרויקטים חינוכיים, חברתיים וקהילתיים בשכונות מוחלשות בכל רחבי הארץ. לאחר מכן במשך שנתיים עסקתי בניהול וקידום פרויקטים חינוכיים וחברתיים ברמה הארצית, ובין היתר יזמתי את הקמת השירות הלאומי-אזרחי בקרב בני נוער שלא התגייסו לצה"ל. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא המכינה לשירות לאומי לבנות העדה הדרוזית שהקמתי בדלית אל כרמל על בסיס מרכז 'יד לבנים'. מאז שנבחרתי לסגן ראש העיר בפועל בתחילת 2009, תפקיד שאני ממלא עד היום, אני ממונה על מספר תיקים ותחומים בעירייה. כעת אני מחזיק את תיקי הנוער והצעירים, קידום מעמד הילד, אזרחים ותיקים וקליטת עלייה, והרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול. כמו כן אני מכהן כמ"מ יו"ר הועדה המקומית לתכנון ובנייה.
האם ישנן אג'נדות שחשובות לך במיוחד לקדם ביקנעם?
קודם כל כאיש חינוך אני מאמין שהכל מתחיל בחינוך – כל שצריך הוא להמשיך ולמקם את החינוך בראש סדרי עדיפויות. אנחנו חייבים לדאוג לגיוסם של אנשי חינוך אמתיים, מעוררי השראה, כאלו שמגלים מנהיגות ומובילים חזון חינוכי פורץ דרך. העולם שבו אנחנו חיים משתנה מיום ליום. דברים שרק לפני כמה שנים היו חלק מסרטי מדע בדיוני, הפכו היום למציאות. עלינו להכין את הילדים שלנו לעולם החדש הזה. מי שלא רץ כל הזמן קדימה, נשאר במקום. ומי שנשאר במקום מידרדר אחורה כי כל השאר מתקדמים. למערכת החינוך של היום יש תפקיד חדש ומשמעותי ואנחנו ביוקנעם מובילים אותה למקום הזה. יקנעם קולטת מאות משפחות של צעירים ומבוגרים שעוברות אלינו מכל רחבי הארץ. הן מגיעות אלינו מישובים קטנים וגדולים בגלל היתרונות הרבים ואיכות החיים שמציעה יקנעם. הם גם מביאים איתם לא מעט הצעות ורעיונות לשירותים חדשים ואנו תמיד שואפים להתקדם ולהתייעל תוך דאגה מרבית לתושב ולרצונותיו וצרכיו. אנחנו שמים דגש על נתינת מגוון שירותים עירוניים, הרבה מעבר לערים רבות בסדר גודל של יקנעם.
אני מאמין שתפקידנו הוא לצקת תוכן, קהילתיות, להיות רלוונטיים ולתכנן היום את העתיד של מחר וכל זה תוך שיתוף עם התושבים.
איך זה לעבוד 'ידי ביד' עם ראש העיר?
את סימון פגשתי לראשונה בסוף 1991 . לימים הוא הפך עבורי לחבר, למורה דרך ולשותף לעשייה. זה לא סוד שמערכת היחסים שלנו די יוצאת דופן בנוף הפוליטי בישראל. כשבשנת 2008, סימון הציע לי להתמנות לתפקיד סגן בפועל, למרות שכבר הייתה בינינו היכרות של שנים ואף ידידות קרובה, לשנינו זה לא היה קל. באותה תקופה לא פעם שאלו אותי: "איך אתה מסתדר עם סימון בתור סגנו בפועל?" הייתי עונה שזה כמו זוג שיוצאים יחד 10 שנים ואחרי זה מתחתנים ואז הכל מתחילים מהתחלה. אבל בסופו של דבר שנינו ראינו לנגד עינינו קודם כל את טובת העיר. לאורך השנים פיתחנו את הדבר הכי חשוב ביחסים בין ראש העיר לסגנו, ובעיניי בין אנשים בכלל : אמון אולטימטיבי אחד כלפי השני, וזה מלווה אותנו עד עצם היום הזה. במשך כל שנות העשייה שלי ביקנעם יזמתי וקידמתי פרויקטים ותכניות רבים לרווחת התושבים. ברור שכל העשייה הזאת לא יכלה להתקדם ללא תמיכתו של ראש העיר ועל כך אני מודה לו. אפשר לספר על סימון המון: הוא ראש עיר ותיק ועתיר ניסיון, גם העיתונים 'כלכליסט' ו'פורבס' הכירו בו כאחד מראשי ערים החזקים והמשפיעים בישראל. סימון הוא קודם כל מנהיג. יש בו שילוב נדיר של עוצמה בעת קבלת החלטות גורליות לעיר וקביעת חזון , לצד רגישות וסנטימנטליות חסרי תקנה כל פעם שהוא פוגש ילדים או אנשים שנמצאים במצוקה אמתית. לא פעם אני מתייעץ איתו על משהו מסוים ותמיד מתפעל מחדש מהחוכמה ומהיכולת שלו לראות דברים בפרספקטיבה ארוכת טווח. אני למדתי וממשיך ללמוד ממנו המון.
מאחר וראש העיר המיתולוגי הכריז שלא ירוץ בבחירות הבאות, האם אתה מתכנן לרוץ לראשות עיריית יקנעם?
עוד לקראת הבחירות האחרונות, הופעלו עלי לחצים כבדים מכל הכיוונים להתמודד לראשות העיר. אמרו לי: "לך תתמודד. זוהי פוליטיקה ובפוליטיקה אין חברות". הדפתי את כל ההצעות האלה. הסברתי שאצלי יש חברים גם בפוליטיקה ואני לא אחתור תחת ראש עיר מצליח – במיוחד שהוא גם חבר. ידעתי שהבסיס המרכזי להצלחתה של העיר זה יציבות שלטונית שמאפשרת לעסוק בעשייה ולא בעסקנות פוליטית. התייצבתי לימינו של סימון, תמכתי בו בכל הכוח והתוצאות של הבחירות מדברות בעד עצמן: סימון קיבל כ- 75% תמיכה לראשות העיר ואני כ- 30% מכלל קולות הבוחרים למועצת עיר. כעת, כאשר סימון הודיע באופן רשמי שהוא לא מתכוון להתמודד יותר לראשות העיר, אני בהחלט אתמודד בבחירות הקרובות ואבקש מתושבי העיר אמון להוביל את יקנעם להמשך שגשוג וצמיחה. ב- 20 השנים האחרונות, רכשתי ניסיון עשיר גם בעשייה מוניציפאלית, גם בניהול וגם בפוליטיקה. יש לי קשרים ענפים גם בדרג שרים וחברי כנסת מרוב הסיעות בכנסת ישראל וגם בדרג פקידים בכירים בגופים ממשלתיים וכל זה מאפשר לי להשפיע על תהליכי קבלת החלטות ולגייס משאבים רבים לפתח ולקדם את יקנעם. אני מאוד אוהב את יקנעם ואת התושבים שלה, מחובר אליהם, ונמצא איתם בקשר יומיומי. אני מבקר בגני ילדים ובבתי החינוך, בתנועות נוער ובמועדוני קשישים, פוגש ועדי בתים ותושבים מהשכונות כי חשוב לי מאוד לשמוע את דעתם, להקשיב לרעיונות, להתייעץ ולשתף אותם בכל מה שנעשה ביקנעם. שמחתי והתרגשתי מאוד כאשר בסקר שנערך בקרב תושבי יקנעם לקראת הבחירות האחרונות על ידי מכון 'מאגר מוחות' בניהולו של פרופסור כץ, 51% מהנשאלים ענו שמצפים לראות אותי בתפקיד ראש העיר הבא אחרי סימון.
איך אתה מסכם את ה- 8 החודשים הראשונים בתפקידך בעירייה בקדנציה הנוכחית?
אומר לך את האמת, החודשים הלו עברו כימים אחדים. הייתה תקופה גדושה בעשייה בכל התחומים: חינוך, נוער, צעירים, קליטת עלייה, בני גיל הזהב, פיתוח העיר, מאבק נגד אלימות, ועוד ועוד. רק כמה דוגמאות: בתחום הצעירים התחלנו פרויקט חדש 'צעירים בשכונה', במסגרתו אנו מגבשים קבוצות של פעילות ופעילים מקרב צעירי יקנעם שיפעלו יחד עם מרכז הצעירים לפיתוח שירותים לאוכלוסיית העיר בגילאים 18-40. בתחום הנוער, חיזקנו את שיתופי הפעולה בין תנועות הנוער בעיר ובין כל תנועה למחלקת הנוער, וגם עם מערכת החינוך הפורמלית. כשאני רואה קבוצה של נערות ונערים, חניכי פרויקט 'מחוברים' משכונת 'נוף לכרמל', מסיימים בהצלחה קורס הדרכה של תנועת הצופים והופכים למדריכים, זה מרגש אותי בעוצמות שקשה לתאר. עם פתיחת שנת הלימודים הקרובה אני מתכוון לגבש פורום של נציגי תנועות נוער, מועצת נוער עירונית ומועצת תלמידים ולקיים איתם דיונים וישיבות באופן שוטף כדי שיהיו שותפים מלאים לעשייה העירונית. בתחום גיל הזהב, אנחנו ממשיכים להוביל את פרויקט "קהילה תומכת" שהקמתי לפני 15 שנים, ושכבר מונה כ- 540 חברות וחברים. סיימנו מחזור נוסף של תיעוד סיפורי חיים של ותיקי יקנעם וניצולי שואה ובסך הכל הגענו עד כה לכ- 170 מתועדים, ואנחנו ממשיכים בפרויקט החשוב הזה. בנוסף לכך, פתחנו מסגרות חברתיות וטיפוליות נוספות לאוכלוסייה היקרה הזאת. אנחנו ממשיכים לקלוט בעיר עולים חדשים, ללוות אותם בכל תהליכי קליטה ולהעניק להם חום ואהבה. מתחילת השנה ועד היום קלטנו כבר עשרות משפחות. בימים הקרובים נפתח קורס למהנדסים עולים שבמסגרתו הם ילמדו תוכנות מחשב ועוד תכנים נוספים שיסייעו להם בהשמה מקצועית. אנו פועלים בשיתוף עם כל הגורמים במאבק מתמיד נגד כל סוגי האלימות כולל ברשתות החברתיות. כל אלו הם רק חלק קטן מכל מה שנעשה בחודשים האחרונים. לפנינו עוד יותר מ-4 שנים של עשייה לרווחת תושבי העיר.
מהם הנושאים הבוערים ביותר שעומדים על הפרק ביקנעם?
עם סיום הבנייה בקמפוס של קריית חינוך בשכונת 'שער הגיא' עלינו לסיים תהליך של שינוי ארגוני במערכת החינוך העל-יסודית בעיר ולבנות שותפות אמתית ושפה חינוכית אחידה למערכת החינוך היישובית על כלל מסגרותיה. אני מאמין בבתי חינוך פורצי דרך, כאלו שמאפשרים לכל תלמידה ותלמיד למצות את היכולות שלהם ולהגיע הכי רחוק שאפשר, כאלה שמלמדים למקצועות ומחנכים לערכים. אני רוצה לראות בתי חינוך קהילתיים, פתוחים, כאלה שמאפשרים לתנועות ולארגוני נוער לפתוח בהם סניפים. אני לא מקבל הגדרה של "חינוך פורמלי ובלתי פורמלי". תהליך חינוכי אמיתי מתקיים 24/7 ועל המערכת החינוך העירונית שלנו לתת מענה בהתאם. לזה ניתן להגיע אך ורק על ידי שילוב ידיים ושותפות אמתית בין מערכת החינוך, העירייה והורים. אנו עמלים לסיים בהקדם את העבודות בכביש 672 ולחבר אליו את שכונת 'שער הגיא'. הרחבת הכביש תביא לצמצום עומסי התנועה בשעות הלחץ. כמו כן, נשים דגש על סיום בניית כביש 40 מה שיאפשר יציאה נוספת משכונת 'הגגות הירוקים'. באזור המרכז החדש עלינו למצוא דרך להקים מקומות חניה נוספים, כדי לתמוך בעסקים המקומיים.
בשכונת 'נוף לכרמל' חשוב להמשיך בביצוע פרויקט 'שיקום שכונות חוזר' ולהשלים את השיפוצים של בניינים נוספים. חשוב להמשיך בפיתוח ושדרוג של התשתיות בשכונות הוותיקות יותר בעיר, וגם לקדם התחדשות עירונית במתחם אזור התעשייה הישן. יש עוד נושאים רבים שאנחנו מטפלים בהם ובעזרת השם נצליח.
מהו החזון האישי שלך לגבי יקנעם?
יקנעם היא עיר צעירה מאוד: כ- 40% מאוכלוסיית העיר עד גיל 25, כ- 30% עד גיל 17, כ- 60% עד גיל 40. עיר כל כך צעירה חייבת להמשיך ולהתפתח. התפתחות מבוקרת ומידתית, עם פיתוח של כל התשתיות הנדרשות, אבל התפתחות! אסור לנו לעצור. כבר היום אנחנו חייבים לתכנן איפה יגורו הילדים שלנו ואיפה ילמדו הנכדים שלנו בעוד 15 ו- 20 שנים. חייבים להמשיך ולפתח את אזורי התעשייה והמסחר ואת מקומות הבילוי כדי שמצד אחד נדאג לרווחת התושבים וניצור מקורות תעסוקה ומצד שני נבנה עוגנים כלכליים נוספים ובכך נצמצם, עד כמה שניתן, את התלות בתקציבים ממשלתיים. בעידן שבו אנו חיים, הרשויות המקומיות, הפכו להיות עבור התושבים יותר משמעותיים מהממשלה. אנחנו מספקים שירותי חינוך ורווחה, אנחנו דואגים לאיכות החיים ולביטחון האישי, למקורות תעסוקה, לשירותי בריאות ותחבורה ולהיבטים נוספים שמעסיקים את התושבים. אגב, זה לא אומר שאני מסכים עם כל זה או שככה זה צריך להיות אבל אלה העובדות ועלינו להתאים את עצמנו למציאות הזאת. עלינו להיות רלוונטיים, חדשנים, פורצי דרך, להמשיך ליזום, להוביל, ליצור בעיר שירותים שעונים לא רק על הצרכים העכשוויים של התושבים אלא להמשיך ולהביט קדימה לעוד 10, 20 ו-30 שנים. כל זה ניתן לקדם בשותפות עם התושבים, הרשויות השכנות ומשרדי הממשלה – בשקיפות ופתיחות.
בסיום אני מבקש לברך את כל התלמידות ותלמידים שלנו, ילדי הגנים והמעונות, אנשי חינוך ומנהלה עם פתיחת שנת הלימודים החדשה ולאחל לכולם שנה מוצלחת, משמעותית ופורייה!
כתיבת תגובה