מערכת הבריאות הולכת ומתפתחת לכיוון של רפואה מותאמת אישית. רפואה מותאמת אישית משתמשת בפרופיל הגנטי של המטופל לשם קבלת החלטות המותאמות לפרופיל המולקולרי של המטופל, וזאת לצורך מניעת מחלות, התערבות מוקדמת והערכת דרגות הסיכון במחלות ספציפיות. היא מערבת מיון של מטופלים לתתי-אוכלוסיות, אשר להן רגישות מיוחדת למצב רפואי מסוים או בעלות תגובה ספציפית לסוגי טיפולים […]
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה בריאות
- רפואה מותאמת אישית: יישומים בטיפולי שתלים דנטליים
מערכת הבריאות הולכת ומתפתחת לכיוון של רפואה מותאמת אישית. רפואה מותאמת אישית משתמשת בפרופיל הגנטי של המטופל לשם קבלת החלטות המותאמות לפרופיל המולקולרי של המטופל, וזאת לצורך מניעת מחלות, התערבות מוקדמת והערכת דרגות הסיכון במחלות ספציפיות. היא מערבת מיון של מטופלים לתתי-אוכלוסיות, אשר להן רגישות מיוחדת למצב רפואי מסוים או בעלות תגובה ספציפית לסוגי טיפולים מסוימים.
מחלות דנטליות אשר תורמות לאיבוד של השיניים, כדוגמת עששת ודלקת חניכיים, הן דוגמאות למקרים בהם רפואה מותאמת אישית היא בעלת פוטנציאל לסיפוק אבחנה מהירה ולמניעה. במקום הגישה האקטיבית, המגיעה לאחר התקדמות המחלה והרס הרקמה, ניתן לייצר הערכת סיכון, אבחון וטיפול בגישה יותר פרואקטיבית. לצורך יישום של רפואה מותאמת אישית לטיפול במחלות חניכיים, ניתן לאסוף דגימות של רוק או נוזל קרוויקולרי-חניכי לשם זיהוי או מדידה ספציפית של גנוטיפים, פנוטיפים, פתוגנזה או ביומרקרים. לאחר מכן, יכול הקלינאי לקבל החלטות על-סמך ידע מוקדם רחב יותר בנוגע לרגישות המטופל למחלה ובנוגע לסוג ההתערבות הטיפולית המתאימה ביותר עבורו.
רמות גבוהות של ציטוקינים גורמי דלקת, כדוגמת אינטרלאוקין-1 (IL-1) יכולים להשפיע על אינטראקציות של מאכסן-בקטריה ברקמות פריודנטליות. מטופלים אשר חיוביים לגן ה-IL-1 מראים היארעות מרובה יותר וחמורה יותר של מחלות פריודנטליות. בדיקה גנטית ל-IL-1, שניתן להשיג באמצעות בדיקת מטוש מהרקמה של פנים הלחי, מאפשרת השגת מידע חיוני אודות הערכת סיכון וטיפול תואם. במחקר מסוים נמצא כי מטופלים בעלי סיכון גבוה למחלות חניכיים, אשר ערכו ביקורים תקופתיים פעמיים בשנה במרפאה חוו במידה משמעותית פחות מקרים של אובדן שיניים מאלו שערכו ביקור תקופתי אחת לשנה בלבד. השימוש בכלים אבחנתיים כדוגמת הנ"ל לדיאגנוזה יכולים לעזור ואף לדחות את החלפת השיניים בשתלים.
מחקר שנערך לאחרונה מצא כי תכולת המיקרו-RNA ברוק יכול להיות גורם אפשרי לאבחנה מוקדמת של פרי-אימפלנטיטיס, וכי הגן למיקרו-RNA: miR-4484 יכול לשמש כביומרקר מוקדם לאבחנת מחלה זו. ישנן ראיות בספרות המראות כי שתלים המושפעים ע"י פרי-אימפלנטיטיס מראים רמות גבוהות של ציטוקינים פרו-דלקתיים בנוזל הסרוויקלי לעומת המצב בשתלים בריאים. יתכן ובעתיד מטופלים שעברו השתלת שיניים יצטרכו לתת דגימות רוק וכן דגימות של הנוזל הסרוויקלי כחלק מהביקורים השגרתיים אצל רופא השיניים.
אסטרטגיות טיפוליות אישיות בהשתלות שיניים יכולות גם הן להיות מותאמות למטופל באופן אינדיווידואלי, בהתאם למצבו ולפרופיל הבריאותי שלו. ישנם כלים אנליטיים שמטרתם לאבחן את ההרכב הגנטי והמולקולרי של מטופלים, אשר יכולים לשמש כאמצעי יעיל ביותר לאבחון ההרכב המולקולרי ולאבחון אופן העברת הסיגנלים המעורבים בהיווצרות העצם ובקיבוע של שתלים בעצם אצל המטופל. מגמות אלה כוללות שימוש בטכניקות מונחות מחשב ,תכנון גישה של 6 שתלים בהטיה ועוד כפי שמבוצע במרפאת שיניים סוהיר המומחים יחד עם ד"ר ליאון ארדקיאן, מומחה לכירורגיה פה, פנים ולסתות המתאים את שיטת השתלות השיניים במטופלים עם ביטוי יתר של גנים המעודדים קיבוע של שתלים בעצם ושתלים דנטאליים ומתאים את הטיפול באופן אינדיווידואלי משלב האבחנה ,הטיפול והפרוגנוזה של השתלים . כך, השתלות שיניים מותאמות אישית יוכלו להיות בטוחות יותר, יעילות יותר והתוצאות הטיפוליות יוכלו להיות טובות יותר במידה וניתן יהיה להתאים את אופן הטיפול לגנטיקה האישית ולפרופיל האישי של כל מטופל.
אופן נוסף של השתלות שיניים מותאמות אישית, , הוא התאמה של תהליכי חידוש עצם ומכשירי שתלים לכל מטופל באופן אישי. במטופלים בהם ישנה עצם שאיננה מתאימה להשתלות שיניים, ניתן לערוך סריקת CBCT לשם תכנון תלת ממדי דיגיטלי של שחזור לסת ביחס לפרוטזה הסופית של השתלים. טכנולוגיה זו תאפשר יצירה של מגוון פיגומים אופטימליים מותאמים אישית. כך ניתן יהיה להגביר את השתלבות השתל בתוך העצם ולקצר את משך הניתוח, מה שיוביל להפחתת סיבוכים בטיפול ולהפחתת אי הנוחות של המטופל. כאשר משתמשים בנתונים מ-CBCT ליצירת מודל תלת ממדי של הלסת, ניתן ליצור פיגום מותאם אישית ליצירת עצם. בעקבות זאת, ניתן להדפיס מתאם פיגומי העשוי טיטניום המותאם אישית לאנטומיית המטופל.
נוסף על כך, שתלים דנטליים מותאמים אישית יכולים להוות פתרון חלופי במטופלים עם ניוון חמור של הלסת ואשר אינם מועמדים מתאימים להשתלות עצם. הנתונים מסריקת ה-CBCT יכולים לשמש ליצירת מבנה תלת-ממדי וירטואלי של העצם. בעזרת תוכנת מודלים, ניתן לבנות שתל מסוג subperiosteal ליצירת תת-מבנה תמיכתי לתותבת, והמבנה המותאם אישית ישמש לייצור שתל טיטניום בטכניקת לייזר מתכת.
לסיכום, אימוץ הגישה של רפואה מותאמת אישית, כמו שאנו מבצעים בסוהיר המומחים יכולה להוביל לשינוי פרדיגמה בתחום של השתלות דנטליות. שימת דגש מוגבר על טיפולים מניעתיים ועל דיוק באופן הטיפול יכולים לאפשר למטופלים לשמור על מערכת השיניים שלהם לתקופה ארוכה יותר ולמנוע את הצורך בהשתלות דנטליות. בסוהיר המומחים-מרפאת שיניים לפה והלסתות, בהנהלת ד"ר ארדקיאן מומחה פה,פנים ולסתות משתמשים בשיטות הטכנולוגיות המתקדמות ביותר המאפשרות גילוי איכות ,כמות העצם של המטופלים והתכונות הגנטיות ,יכול לתגבר את השימוש ברפואה מותאמת אישית בתחום של השתלות שיניים לקבלת תוצאות מדויקות ויעילות יותר.
כתיבת תגובה