מידי זמן מה, צץ לתודעה שלנו מאכל חדש, שהמפרסמים אותו מבטיחים לגביו שהוא ה-דבר העכשווי , ה-בריא, בעל סגולות ה-פלא, שלא היה כמותו עד היום.
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה אוכל
- מזונות על – האם הם מתאימים לכולם ? / מאת: ד"ר חיו יסמין (Ph.D) – מומחית להרזיה ומנהלת 'לרדת בקלות'
לאחרונה אף ניתן להם "שם מותג" כולל – מזונות על או בלעז – סופרפודס.
בהגדרה, מזונות על הינם דלי קלוריות, המספקים לנו מינרלים, חלבונים, ויטמינים, אנזימים, נוגדי חמצון סיבים תזונתיים וחומרים חיוניים אחרים אשר קשה לקבל במידה מספקת בתזונה היום-יומית שלנו .
הרכיבים אותם מספקים מזונות על אחראיים על שיפור המערכת חיסונית, שיפור התפקוד קוגניטיבי, שיפור המצב המטבולי, שיפור התפקוד ההורמונלי, שיפור רמות האנרגיה, טיפול באנמיה ועוד.
אבל, במקביל לתכונות החיוביות שבהם, יש לזכור, כי לסופר פודס יש גם התוויות שכנגד, וצדדים שעשויים להיות בעייתיים לחלק מהאוכלוסייה.
על מנת לעשות סדר , ריכזתי עבורכם המלצות על 3 מתוך רשימת הנחשבים ל'מזונות על', למי מומלץ לצרוך מהם וכמה. ההמלצות מסתמכות על מחקרים שנעשו בעולם על כל אחד ואחד מהמוזכרים בכתבה.
גוג'י ברי:
פרי גרגרים הגדל בסין, צבעו כתום אדום, נחשב לאחד הפירות המוערכים ביותר מבחינה תזונתית, ויש המגדירים אותו כמעיין הנעורים.
באסיה הוא נחשב למאריך ימים ונאכל מזה דורות רבים.
בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים אודותיו, ונמצא שהוא עוזר מאוד למניעה ולריפוי מחלות שונותבין היתר למניעת סרטן ומחלות לב ולמחלות כרוניות. בנוסף נמצא כי הפרי מסייע לשיפור ביצועים ספורטיביים ומשפר את איכות השינה.
מה הוא מכיל?
נוגדי חמצון רבי עוצמה המחזקים את המערכת החיסונית ומפחיתים כולסטרול.
תרכובות שיכולות למנוע סרטן ומחלות לב.
מרכיבים המונעים נזק ל- DNAמה שעשוי למנוע מחלות קשות.
ויטמין A החשוב לעיניים ולמניעת תהליכי הזדקנות .
איך אוכלים אותו ?
כפרי טרי / מיובש / מבושל / בתה.
למי אינו מתאים?
מי שצריך לשים לב לכמות הפרי שהוא אוכל, או אולי אף להימנע מאכילתו הם מי שנוטל תרופות : קומדין, תרופות לסוכרת וליתר לחץ דם.
ספירולינה:
אצה כחולה ירוקה הגדלה במים טריים, בסביבה בסיסית. הספירולינה עשירה מאוד מבחינה תזונתית.
מה היא מכילה?
כלורופיל, 70% ממנה הוא חלבון טהור גולמי, ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט, חומצות שומן חיוניות, חומצות גרעיןומגוון רב של נוגדי-חמצון.עשירה בבטא-קרוטן, B1, B2, B6, E ו K.
עשירה בנוגדי חמצון המגנים מפני סרטן ומחלות נוספות.
עשירה בחומצות השומן החיונית.
אנטידלקתית ומפחיתה אלרגיות.
מחזקת את המערכת החיסונית .
איך אוכלים אותה?
אפשר להכין שייק המכיל פירות ועלים ירוקים, עם מים קרים וכפית ספירולינה.
שייק כזה יתרום חיוניות ואנרגיה לבוקר שלכם, ויסייע להעלים תחושת עייפות ומערכת חיסון חלשה.
למי אינה מתאימה?
ספירולינה הינה תוסף מזון בטוח , ללא תופעות לוואי משמעותיות .
במידה והספירולינה לא מעובדת בצורה נכונה, היא עלולה להכיל ריכוז גבוה של חומרים רעילים אשר עלולים להצטבר בגוף ולהביא לליקויים בכבד ובמערכת העצבים, לכן ההמלצה שלי: רכשו את הספירולינה ממקורות אמינים בעלי בקרת איכות, כדי להימנע מחשיפה לרעלים ומתכות כבדות אשר עלולות להימצא במוצר שמגיע ממקור לא אמין.
אצת הספירולינה מכילה ויטמין K ולכן חשוב להתייעץ עם רופא לפני השימוש, אצל אנשים הנוטלים תרופות מדללות דם כגון אספירין וקומדין.
שמן קוקוס:
מחקרים חוזרים ומוכיחים כי שמן הקוקוס ניצב בראש פירמידת השמנים הבריאים, תורם לבריאות ולריפוי מחלות שונותומסייע בהורדת כולסטרול.
מה הוא מכיל?
חומצות שומן המוערכות ע"י תזונאים וספורטאים בכל העולם ליצירת אנרגיה.
חומצות שומן העוזרות בהורדת רמות הכולסטרול והסוכר בדם.
בעל יכולת נוגדת קרישה.
מחקרים מוכיחים כי שמן קוקוס טבעי (לא מחומם) הוא התרופה הטבעית היעילה ביותר נגד מחלות ויראליות, כולל שפעת לכל סוגיה!
איך לאכול אותו?
יש להתחיל עם כמות מועטה ובהדרגה לעלות במינון, אחרת ייווצרו בחילות.
רבע כפית, פעמיים ביום ובהדרגה לעלות. אפשר להגיע לכמות של 3 כפות ליום לשימוש בבישול / טיגון קל לא עמוק .
למי אינו מתאים?
לשמן קוקוס אין תופעות לואי שדווחו עד היום אך יש לשים לב לכמות הנצרכת היות ומדובר בשומן.
המלצה שלי: ריכשו רק שמן קוקוס מכבישה קרה. לשמן מחומם אין ערך בריאותי רב.
בברכת בריאות !
ד"ר חיו יסמין (Ph.D)
כתיבת תגובה