בעקבות הכללתה בסל הבריאות של בדיקת דם לאתור מוטציות בשני הגנים BRCA 1 ו-2 שעלולות לגרום לסרטן השד, החלה כללית במבצע מקיף לעידוד מבוטחות ממוצא אשכנזי- שהן קבוצת הסיכון – לעבור את הבדיקה.
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה בריאות
- מבצע בכללית לאיתור נשאיות גן BRCA
לקראת הכנסת הבדיקה לסל וניתנה הדרכה לכלל צוותי כללית במחוז חיפה וגליל מערבי ונקבעו אתרים ייעודיים בהם יכולות מבוטחות כללית לעבור את הבדיקה, שבה נבחנות 14 מוטציות, ללא תשלום:
מרכז רפואי לין, קרית בריאות זבולון, מרכז רפואי נהריה, מרפאת עכו יועצת ומרפאת עמק השלום ביקנעם. תאום תור ב *2700
במידה והאישה מתגלה כנשאית הגן היא מזומנת לייעוץ גנטי בבית חולים כרמל, מקבוצת כללית.
ד"ר שירלי דוידוביץ, מנהלת מרפאת השד של כללית בקרית בריאות זבולון, מסבירה: בחלק קטן ממקרי הסרטן (5-10%) קיים רקע גנטי תורשתי מולד, שמגביר משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן. שינויים (מוטציות) ברצף הגנטי של הגנים BRCA1 ו-BRCA2 ידועים כגורמים לשכיחות גבוהה משמעותית של סרטן, בעיקר סרטן שד וסרטן שחלות בנשים וכן סוגי סרטן נוספים, בשכיחות פחותה, בגברים ובנשים. שיעורי תחלואה אלה הם גבוהים משמעותית בהשוואה לסיכון בקרב אוכלוסיית הנשים הכללית. כמו כן, לנשאיות קיים סיכוי של 50% להעביר את המוטציה לצאצאיהן.
הכללת הבדיקה בסל הבריאות לנשים ממוצא אשכנזי, בקרבן יש שעור גבוה של נשאיות והערכות כללית להנגשתן, היא בשורה חשובה שמאפשרת לאתר בשלב מוקדם יותר מקרים של נשאיות. חשוב לציין, שלא כל נשאית תחלה בסרטן לאורך חייה, אך כיום אין בידנו כלים לחזות מי תחלה ומי לא. התאמת תכנית מעקב ומניעה מוגברת, לכל נשאית בריאה החל מגיל 25, עשויה להציל חיים, אם על ידי אבחון מוקדם של סרטן שד ואם על ידי טיפולים שמקטינים את הסיכון לחלות בסרטן שד ושחלות. בנוסף, קבלת החלטות מושכלות לגבי תכנון המשפחה והילודה. כולל דיון והחלטה אם להסיר שחלות וחצוצרות ולבצע כריתה מניעתית של השדיים.
המעקב וההמלצות ניתנים בכללית על ידי צוות רב מקצועי, הכולל מומחים לכירורגית השד, מומחים ברפואת נשים וגנטיקאים ובחשיבה משותפת עם האישה.
כתיבת תגובה