עובדי מעבדת הקורונה של כללית במעבדה המחוזית בנשר נרתמו למבצע הלאומי לריצוף גנטי לשם זיהוי פיזור המוטציות השונות של וירוס הקורונה
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה בריאות
- מעבדת כללית בעקבות המוטציות
נוכח העלייה בתחלואת הקורונה שמושפעת ככל הנראה ממוטציות שנכנסו ארצה, יש חשיבות רבה לזיהוי המוטציות של הווירוס ולמיפוי אפידמיולוגי של ההתפשטות הזנים השונים במדינה.
מידע ונתונים עדכניים על מצב המוטציות מסייעים מאד בקבלת ההחלטות ברמה מדינית. בדרך כלל, מתבצע זיהוי המוטציות במעבדה המרכזית לנגיפים של משרד הבריאות בשיטת הריצוף של החומר הגנטי שהופק מהווירוס.
ד"ר שפרה קן דרור, מנהלת מעבדת הקורונה של כללית בנשר מסבירה: ריצוף גנטי הוא תהליך קביעת המבנה של החומר הגנטי (DNA או RNA). במקרה של וירוס הקורונה – אם קיים ואריאנט (מוטנט), ההרכב שלו יהיה מעט שונה מהוירוס המקורי. הריצוף מאפשר להבחין בין תתי זנים של אותו מזהם.
נוכח החשיבות הרבה ועומס הבדיקות, הצטרפה גם מעבדת הקורונה במחוז חיפה וג"מ, למבצע מורכב בהובלת משל"ט הקורונה. במסגרת המבצע מתבצע איסוף החומר הגנטי של הווירוס ממספר מעבדות בארץ, ונשלח למעבדה המרכזית של משרד הבריאות לריצוף.
ד"ר יוליה שניידר, מנהלת המעבדה המחוזית של כללית במחוז חיפה וגליל מערבי, מציינת כי זו הייתה משימה דחופה ומורכבת שמצריכה עבודה עם נתונים רבים, הפעלת מערכות מידע מורכבות חיפוש דגימות והכנתן בהתאם לדרישות המשלוח לריצוף. למרות העומס עמו מתמודדים עובדי המעבדה של כללית, שמבצעים מידי יום למעלה מ-4000 בדיקות ב-3 משמרות ויותר ביום, הם נרתמו ללא היסוס גם למשימה מאתגרת זו. נדרשה עבודת צוות מיטבית על בסיס בשילוב ידיים של עובדי המעבדה, יחד עם עובדי המינהל, לשם ביצוע המשימה תוך עמידה בלוח זמנים מוגדר שהוקצב למשימה ובכך תרמו בהיבט נוסף למאבק הלאומי למיגור המגיפה.
כתיבת תגובה