אומדן המחירים (מחיר מומלץ למ"ר) נועד להבטיח שמירה על רמת מחירים סבירה בבנייה ביישובים כפריים אשר באזורי עדיפות לאומית
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה נדל"ן
- לראשונה, משרד הבינוי והשיכון מפרסם לציבור אומדן מחירים מומלץ לבנייה כפרית

פניות שהתקבלו מאזרחים בעניין, העידו כי קיימים מקרים בהם ההנחה שמעניקה המדינה במחיר הפיתוח ובמחיר הקרקע "נבלעת" על ידי היזם במחיר בניית הבית ואינה משמשת ליעודה – הוזלה למשתכן.
האומדנים כאמור נועדו להבטיח כי המחירים שגובות החברות היזמיות עומדים ביחס סביר לעלויות הביצוע, וזאת על מנת לשמור על רמת מחירים סבירה באזורים המוגדרים כאזורי עדיפות לאומית.
פיתוח המחירון עלה כצורך לאחר שהתקבלו פניות מאזרחים שהעידו כי קיימים מקרים בהם ההנחה שמעניקה המדינה במחיר הפיתוח ובמחיר הקרקע "נבלעת" על ידי היזם במחיר בניית הבית ואינה משמשת ליעודה – הוזלה למשתכן.
אומדן המחירים (מחיר מומלץ למ"ר) נועד להבטיח שמירה על רמת מחירים סבירה ולדאוג שההנחה של המדינה באיזורי עדיפות לאומית (נגב גליל ויהודה ושומרון) תגיע לדייר ולא ליזם.
סבסוד הפיתוח הוא עד 70% מאומדן הוצאות הפיתוח וסכום הסבסוד ליחידת דיור נקבע על פי השיפוע הטופוגרפי בשטח ומגיע עד 160,000 ₪ (פירוט מלא באתר).
האומדנים כאמור נועדו להבטיח כי המחירים שגובות החברות היזמיות עומדים ביחס סביר לעלויות הביצוע, וזאת על מנת לשמור על רמת מחירים סבירה באזורים המוגדרים כאזורי עדיפות לאומית. חשוב לציין כי במחירון שנמצא באתר משרד הבינוי והשיכון גלום גם רווח יזמי של 15 אחוז.
לדוגמה בישוב עלי זהב מערב- שכונת לשם, יזם בונה יחידות דיור בבנייה רוויה ומוכר אותן במחירים גבוהים (מחירי שוק). אלא שבמחיר שלו גלום מחיר קרקע שהמדינה הודיעה שהיא מוותרת עליו באיזור עדיפות לאומית (יוש) והיזם אינו רשאי לגבות אותו מהמשתכנים.
על פי החלטת ממשלה לעניין אזורי עדיפות לאומית בתחום משרד הבינוי והשיכון, מסבסד המשרד את עלויות הפיתוח בשיעורים משתנים לכלל הישובים הכפריים הכלולים בהחלטה.
סבסוד הפיתוח נועד להפחית את עלותו של מגרש מפותח למשתכנים, וע"י כך להוות עבור זוגות צעירים את אחד מגורמי המשיכה לישובים כפריים אותם הממשלה מעוניינת להרחיב ולבסס.
הבנייה ביישובים הכפריים מתאפיינת, במרביתה, בבנייה עצמית צמודת קרקע, ומיעוטה בבנייה רוויה. בבנייה צמודת קרקע כל משתכן רוכש את המגרש המפותח בעלות מסובסדת ובונה את ביתו.
אולם, בשנים האחרונות אנו עדים לשינוי מגמה בתחום זה – הבניה אינה רק בנייה עצמית אלא גם בנייה ע"י יזם, וזאת לא רק בבנייה צמודת קרקע אלא גם בבניה רוויה.
במצב זה, קיים חשש כי המחיר שיגבה היזם מרוכשי הבתים יגלם את הסבסוד הניתן מל ידי הממשלה. לאור זאת, החליט המשרד לפרסם מחירון מומלץ לבניה יזמית.
המחירון משקף עלויות סבירות של בנייה בסטנדרט גבוה, וכולל בתוכו רווח יזמי. בנוסף ניתן משקל לשיפוע הקרקע בו נבנית השכונה – אשר גם לה השפעה על עלויות הבניה.
במשרד מעריכים כי מחירון זה יעשה את השינוי הנדרש, ויהיא לעך שמשתכנים לא יסכימו לשלם כל סכום שהיזם ינקוב אלא בהתאם למחירון.
בכך, יושלם המהלך הקשור בהוזלת העלות למשתכן ושמירה על ההנחיה לפיה אין לגבות כספים אסורים מעבר לעלויות המאושרות.
שר הבינוי והשיכון ח”כ יעקב ליצמן: "פרסום אומדן שקוף לציבור יסייע לרוכשים לוודא כי הם מקבלים את מלוא הסיוע והסבסוד שהמדינה מעניקה למי שבוחר להתיישב במרחב הכפרי. זאת כחלק מהמשימה הלאומית ליישב את הנגב, הגליל ויו"ש ולסייע בכל הכלים העומדים לרשותנו לעודד התיישבות במרחב הכפרי."
אסנת קמחי, סמנכ"לית פיתוח הכפר: "משרד הבינוי והשיכון עומד לצד זוגות צעירים ומשפחות הבוחרות לעבור למרחב הכפרי ומסייע בסבסוד הקרקע כמו גם בהגנה על זכויותיהם במקרה של בנייה יזמית. אומדן המחירים יהווה כלי עזר משמעותי והוגן לזוגות בבניית ביתם החדש."
כתיבת תגובה