עו"ד ונוטריון עידן גרושקובסקי
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה משפטעורכי דין
- קניה דירה בתוך המשפחה
בזמן הסגר יש זמן לעשות קצת סדר… שלושה אחים, שירשו את בית ההורים, הגיעו אלינו עם החלטה יפה – שני הבנים הגדולים, להם כבר יש בית משלהם, ימכרו את חלקם בבית (2/3) לאחות הקטנה, ואפילו במחיר נמוך מעט ממחיר שוק, כדי לתת לה ולבעל הטרי – "שוונג" קדימה… אין בעיה – אם יש רצון טוב, זו עסקה לא מסובכת, אך חשוב לבדוק מראש ולנטרל קשיים שבדרך.
ראשית, מבחינת האחים: מכיון שיש לכל אחד מהם בית משלו, עלול להווצר חוב מס שבח!
עם זאת, מכיון שמדובר בבית יחיד עבור ההורים, אותו העבירו בירושה לילדים, התברר, שהם, הבנים המוכרים, לא ישלמו דבר בעת מכירתו לאחות. מבחינת האחות, שקונה רק 2/3 מהבית, לא יחול מס על כתפיה (מס רכישה): הבית אמנם יקר, אך 2/3 ממנו, עדין, לא עובר את הסך של 1.75 מילון ₪ (זהו הסכום הקובע במקרים אלו), ולכן לא תשלם דבר.
הלאה – מה על המס המגיע לרשות המקומית ? בדיקה מקדמית שלנו גלתה, שלוועדה המקומית בטבעון, אכן, יגיע היטל השבחה (הדבר קורה בעת שיש תכנית משביחה, נניח, באזור מסים בישוב). מדובר בכמה עשרות אלפי ₪…מי ישלמו כאן ? באופן רגיל, בעל נכס, שמוכר אותו, אמור לשלמו. במקרה שלנו, 1/3 מהנכס הוא של האחות הקונה…לכן, לכאורה, היא אמורה לשלם 1/3 מהיטל זה. עם זאת, האחות, שנהנית ממחיר נמוך עבור הנכס ומטוב לבם של אחיה, בקשה לשלם את מלוא ההיטל, ולא בא כל סירוב. אגב, פירוש הדבר, שתמורת הנכס עולה קצת – הרי היא משלמת סכום במקום המוכר. זהו נתון חשוב, לעיתים, בשעה שיש מס על הקונה! כאן, בכל מקרה, עדין לא הגענו למדרגה של 1.75 מליון ₪, כך שאין משמעות לצעד זה.
קיצורו של ענין, עסקה בתוך המשפחה עלולה לייצר בעיות, אך עם ליווי נכון והבנה שה"כל נשאר במשפחה", כמו אצל ארצ'י בנקר, ניתן לצלוח אותה בשלום.
כתיבת תגובה