כ-70% מהמטופלים ביחידה הגריאטרית של כללית במחוז חיפה וגליל מערבי, הם חולי דמנציה או מתמודיים עם שינויים קוגניטיביים. על רקע זה יזם צוות היחידה קבוצות תמיכה לבני ובנות זוג של חולי דימנציה, אשר משמשים כמטפלים עיקריים שלהם. הקבוצה מבוססת על שישה מפגשים ונערכת בהנחייתן של העובדות הסוציאליות ביחידה: מירי רייזנסון וכרמית שמיר. עיקר תשומת הלב […]
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותיקנעם
- קבוצות תמיכה לבנות ובני זוג של חולי דימציה נערכות ביחידה הגריאטרית של כללית
כ-70% מהמטופלים ביחידה הגריאטרית של כללית במחוז חיפה וגליל מערבי, הם חולי דמנציה או מתמודיים עם שינויים קוגניטיביים. על רקע זה יזם צוות היחידה קבוצות תמיכה לבני ובנות זוג של חולי דימנציה, אשר משמשים כמטפלים עיקריים שלהם. הקבוצה מבוססת על שישה מפגשים ונערכת בהנחייתן של העובדות הסוציאליות ביחידה: מירי רייזנסון וכרמית שמיר.
עיקר תשומת הלב מופנית כרגיל לחולה עצמו ואילו במפגשים אלה מתמקדים דווקא בקושי ובחוויה המאתגרת של המטפלים העיקריים, במטרה להעניק להם תמיכה. בנוסף, מקבלים המשתתפים כלים להתמודדות עם העומס הטיפולי, הרגשי, הפיזי והחברתי שמאפיין את הקשיים של בני המשפחה של חולי דמנציה.
המפגשים הועברו בצורה חווייתית, תוך שילוב בין כלים של עבודה קבוצתית לבין מתן ידע בנושאים שונים, ביניהם: ריבוי תפקידים, שינויים בזוגיות ובמבנה המשפחה, שינויים התנהגותיים ואישיותיים שחלים אצל בן/בת הזוג החולה.
המשתתפים משתפים ומעבדים בתהליך שעברו משלב ההכרה במחלת בן/בת זוגם ועד ההבנה של המצב החדש עמו עליהם להתמודד. בשיחות עלה צורך ברור של המטפלים העיקריים בתמיכה, הכלה, שיתוף, ואוזן קשבת.
במהלך המפגשים שולבו מספר מרצים אורחים ממקצועות הבריאות של כללית במרחב חיפה, שהיקנו למשתתפים מידע וכלי התמודדות מגוונים, בהם: עו"ס אולגה עגור -אחראית השירות הסוציאלי בלין; יעל רייסמן – מנהלת המכון לריפוי בעיסוק בבית אמות ולין; ד"ר אפרת גיל – מנהלת היחידה הגריאטרית וגריאטרית מרחבית.
אחד מהנושאים המרכזיים שעלו בקבוצה הוא תחושת ה- לבד שחשים כמטפל עיקרי, המתבטאת בהרגשתם שאף אחד לא יכול להבין באמת את מה שעובר עליהם. חלקם דיברו על כך שאין להם את מי לשתף או שאינם רוצם לשתף יתר על המידה על מנת לא להכביד על הסביבה ולהרתיעה.
עו"ס יפעת אלון, מנהלת העבודה הסוציאלית ביחידה לגריאטריה של כללית, מציינת כי במחקרים רבים נמצא כי לבדידות יש השפעה על המצב הבריאותי. יצירת מערכת קשרים חברתיים ושמירה על קשר עם אנשים קרובים יכולה להוות גורם המפחית את הסיכון
לחלות ומכאן חשיבותה של היוזמה לערוך קבוצות תמיכה אלו. נושא נוסף שמודגש הוא שמותר וחשוב שמטפלים עיקריים ידאגו גם לעצמם וייצרו לעצמם פסקי זמן,
הדבר חשוב לבריאותם שלהם וגם לאיכות הטיפול שיעניקו ליקירם החולה. הקבוצה חשובה מאוד למשתתפים ומגיעים אליה מטופלים מחיפה, יוקנעם, חוף הכרמל והקריות.
צילום: דוברות כללית
כתיבת תגובה