אריאלי: "הוויתור על מכללת אורנים הוא שגיאה קשה שיש להצטער עליה"
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותקרית טבעון
- חילופי שטחים טבעון-זבולון והוויתור על מכללת אורנים

שמחון: "הסעיף בהסכם החילופין על חלוקת הכנסות עתידיות מחוות המיכלים למוא"ז זבולון הוא נורה אדומה."
בשבוע שעבר פורסם מטעם מועצת קרית טבעון אישור חילופי שטחים בין מוע"מ קרית טבעון ומוא"ז זבולון. השטח המדובר נמצא מערבית לטבעון סמוך לשכונה החדשה "צל אורנים" ההולכת ונבנית באלרואי כולל את נחל הקישון וסמוך לכביש 6 (ראה מפה) לטובת אזור תעשייה. משטח זה נגרעת המובלעת בה שוכנת מכללת אורנים שנשארה בשטח השיפוט של מוא"ז זבולון.
כפי שנכתב בעבר, סוגית חילופי השטחים היתה על שולחן המועצה טרם כהונתו של עידו גרינבלום ראש מועצת טבעון. המועצות שלהן הסוגיה מתייחסת הן כאמור מוא"ז זבולון, מוא"ז יזרעאל ומוע"מ בסמת טבעון. יש יותר מאחד הטוענים לכתר העלאת הקרקעות לשולחן המו"מ כפי שפורסם בשבוע שעבר – חבר מליאת מועצת טבעון שמואל שמחון וראש המועצה לשעבר דוד אריאלי.
יש לברך על ההישג הצופן בחובו אפשרויות רבות לפתוח האזור סמוך ליישוב. אזורים דומים בסביבה הביאו בחלקם לפתוח האזור, הגדילו השקעות, יצרו מקומות עבודה והפכו להיות נוחים יותר לקהל הצרכנים. לא כולם. בנוסף ככל הידוע עד כה בשטח המדובר אין תכנון עדיין ובמילים אחרות תידרש השקעה עצומה בתכנון, פיתוח, ביצוע ועוד רשימה ארוכה של דרישות. יש לקוות שהעלות הכלכלית של פיתוח האזור נלקחה בחשבון. השטחים המיועדים סמוכים כאמור בחלקם לשכונת "צל אורנים" בקרית טבעון ולבתי קיבוץ שער העמקים וניתן לצפות שלא כל חזון תעשייתי כזה או אחר יעבור ללא התנגדויות למרות אישור העסקה.
אנשי עסקים מטבעון שנשאלו על האזור המיועד טוענים כי רב הלא ידוע על הידוע, השטח נראה לחלקם קטן מדי, ההשקעה גדולה לעומת החזר עתידי רחוק מאוד, לא ידוע להם למה בדיוק מיועד האזור. המקום היחיד שאינו דורש פיתוח תשתית והיה ראוי להתעקש עליו הוא מכללת אורנים והיא כידוע לא נכללה בעסקה.
שאלות אלו ונוספות לגבי תוצאות העסקה חשובות משום שהן תעמדנה על הפרק בעתיד הלא רחוק במו"מ חילופי השטחים מול שתי מועצות נוספות – מוא"ז עמק יזרעאל (גבעת זייד, כפר תקווה ובית שערים) ומוע"מ בסמת טבעון.
אחת מהשאלות החשובות היא כיצד מוסד אורנים המצוי בשטח קרית טבעון נשאר מחוץ לעסקה? המוסד האקדמי הינו מובלעת בתוך שטח טבעון כולו. הגישה אליו אפשרית רק מטבעון.
האם תשלום הארנונה זו הסיבה להתעקשות מוא"ז זבולון על השארת המוסד האקדמי בשטחה? היוקרה במוסד אקדמי בתחומה? שאלה נוספת היא מה התמריץ שיינתן כדי לפתח אזור תעשייה שעשוי לכלול מחסנים, שטחי מסחר, הייטק, תעשייה קלה והאם נעשתה בדיקת עלות מול הכנסות עתידיות. ראוי לזכור שבסביבה הקרובה יש כמה אזורי תעשייה (יקנעם, מגדל העמק, רמת ישי, נשר….) ועל פי פרסומים לא כולם בתפוסה מלאה.
אין ספק שבעסקה זו גלומות אפשרויות רבות לפתוח, ארנונה עתידית ותעסוקה לתושבי טבעון והאזור אך בסופו של דבר השאלה שתמיד עומדת בבסיס הדברים היא מי מרוויח מזה. האם הרווח הזה, אם יהיה, ישרת את תושבי טבעון?
כדי להאיר קצת את הנושא פנינו למספר גורמים הנוגעים בדבר ולהלן תגובותיהם:
ראש מוע"מ קרית טבעון עידו גרינבלום:
"החלטת משרד הפנים על העברת קרקעות לקרית טבעון ובהן את קרקעות מועצה אזורית זבולון עליהן יוקם אזור תעסוקתי עתידי שיבטיח את עתידה הכלכלי של קרית טבעון היא החלטה קריטית ואסטרטגית לעתיד היישוב.
כדרכן של הצלחות, אבות רבים להן. בנושא עתיד היישוב והתפתחותו מאבקי קרדיט אינם מעניינים. אני מודה לראש המועצה הקודם דודי אריאלי ולחבר המועצה שמוליק שמחון על חלקם החשוב ביותר בנושא קריטי זה, וכמובן מודה לממלאת מקומי סיגלית עין קדם שהובילה את המו"מ הנוכחי למליאת המועצה הנוכחית על אישור ההסכם ולצוות המקצועי של המועצה.
לגביי טיב ההסכם – צריך להבין שבהתנהלות מול גופי ממשלה ומול משרד הפנים, יש חשיבות קריטית ליכולת להגיע להסכמות עם מועצות נוספות. תהליכים שלא מתבצעים בהסכמה יכולים להימשך שנים ארוכות, להיגרר לבתי משפט, ועוד. מתוך הבנה שאנחנו רוצים וצריכים את הקרקעות בידינו היום (לטובת הקמה מיידית של אזור תעסוקתי) , בחרנו לייצר הליכי הידברות עם מועצה אזורית זבולון ולהגיע להסכמים. הסכמים מטבעם מחייבים פשרות של כל הצדדים. קרית טבעון ויתרה על תביעתה לקבלת מכללת אורנים, ובתמורה קיבלה את הקרקעות הצמודות לצומת ג'למי לטובת קידום מיידי של אזור תעסוקתי. בתהליך חלק וללא התנגדויות. ההבנה האסטרטגית שלנו הייתה שיש חשיבות קריטית ללוחות הזמנים , ובהתאם לכך יצרנו הסכם מצויין עבור היישוב, ולראייה האישור המיידי של שר הפנים.
מה יהיה בקרקעות המדוברות ?
בפועל שר הפנים אישר לקרית טבעון שני איזורים.
בראשון , בצמידות לכביש 75 והשכונה החדשה, יוקם יזור הייטק חדשני אשר יהווה מקור הכנסה ותעסוקה קריטי לקרית טבעון ויהווה מקור משיכה לסביבה כולה.
האזור השני הוא כל הקרקעות הנמצאות בין כביש 6 לנחל הקישון, ושהעברתם לקרית טבעון תאפשר לנו קידום תכנית (עליה אנחנו עובדים בימים אלו) לכל מרחב הקישון והכנסת שימושים חשובים אליו – תיירות, טיילות, פנאי ונופש, ועוד.
תודתי לכל השותפים. נעשה ונצליח ."
ראש מועצה אזורית זבולון עמוס נצר
מדוע נשאר המוסד האקדמי אורנים בשטח מוא"ז זבולון. מה חשיבותו של המוסד האקדמי למועצה?
"אורנים הוא מוסד אקדמי טוב שיכול גם להתפתח ולהיות מוקד משיכה לכל האזור ולהעלות ולמשוך אותו למעלה. זהו מקום מרכזי לסטודנטים רבים שתורמים לחברה הישראלית, דבר שחשוב מאוד למועצה ולזהותה.
אורנים כמוסד אקדמי היה מחובר תמיד לא רק לתנועה הקיבוצית שהקימה אותו, אלא למרחב הכפרי כולו, דבר שבא לידי ביטוי במגוון תכניות, כמו גם החזון הכללי שלו. הישארותו במועצה האזורית משמרת את הצביון המיוחד של המקום."
מה הרוויחה מועצת זבולון מהעסקה מלבד אורנים?
"המועצה הרוויחה הסדרה לטווח ארוך של גבולות המועצה עם השכנים הטובים – טבעון ופתחה אפשרויות לשיתופי פעולה רבים עם טבעון בעתיד – כלכליים, חינוכיים וחברתיים."
האם תשלום הארנונה של המוסד למועצה האזורית היה השיקול העיקרי?
"רחוק מכך. תשלומי הארנונה של מוסדות חינוכיים נמוכים מאוד."
"ברצוני להוסיף כי אני מעריך את המשא ומתן עם עידו גרינבלום וצוותו שהיה הוגן וענייני."
שמוליק שמחון חבר מליאת מוע"מ קרית טבעון:
"כל ראשי המועצה לדורותיה דיברו, ביקשו ופעלו להקים אזור תעשיה אך ללא תוצאות ממשיות.
דוד אריאלי ביקש פעמיים בעזרת ועדת גבולות את אותו השטח מזבולון להקמת אזור תעשיה אך פעמיים נדחה. רק בעקבות ההצעה שהגשתי שבה אגדתי את סמינר אורנים ואת ואת השטח של אזור התעשייה הבינו במועצת זבולון שהם צרכים לוותר על משהו או אורנים או איזור התעשיה.
להזכירכם דוד אריאלי התנגד להצעה בפעם הראשונה שהגשתי אותה והוא גם נימק מדוע הוא מתנגד להצעה ונימוקו היה שהארנונה מסמינר אורנים תכניס למועצת טבעון מעט מאוד כי ארנונה של מוסד חינוכי היא ארנונה נמוכה.
לשמחתי חברי הקואליציה שלו שכנעו אותו לתמוך בהצעה שלי ויאמר לזכותו שהוא הודיע לי טלפונית שהוא יתמוך וגם יבצע את ההחלטה ואכן כך עשה.
ולגופו של ההסכם בחיים אין 100% הצלחה כמו בהסכם הזה. הייתי שמח שנקבל גם את סמינר אורנים בסופו של דבר כל הצדדים מתפשרים.
בועדת הגבולות הפסדנו בעבר את כל גבעת "קושט" אך בעזרת קשרי עצרתי את שר הפנים דאז מלחתום על מסקנותיה של הוועדה בעניין הגבעה בין בסמת טבעון ורמת טבעון.
בסופו של דבר בסמת טבעון לא קיבלו את ה 100% אלה חילקנו את הגבעה בין שני היישובים ומיקום בניית השכונה של בסמת הוסט כך שכל צד יצא מרוצה ושמח בחלקו.
ראש המועצה יכול היה לנהל מאבק לקבלת אורנים ואזור התעשיה אך זה היה לוקח עוד מספר שנים עד לקבלת החלטה, ולא בטוח שבסוף הדרך היינו מקבלים את אורנים ואת אזור התעשיה.
זו היתה החלטתו של ראש המועצה. אני מכבד אותה וחושב שהתוצאה בסך הכל טובה לטבעון. לי אישית נדלקת נורה אדומה מהסעיף האחרון של ההסכם ואמרתי זאת גם בישיבת המועצה בה אישרנו את ההסכם.
הסעיף האחרון מדבר על כך שזבולון דורשת חלוקת הכנסות מחוות המיכלים שבאלרואי במידה ותהיה גדילה בהכנסות מחוות המיכלים וזה מדאיג אותי. אם הם מבקשים משהו עתידי כנראה שהם יודעים משהו שאנו לא יודעים ואני מדבר על הכנסת "הקונדנסט" לתוך החווה ואז מה שיקרה זה שאנו מכניסים עוד חומר מסוכן או מזהם לתוכינו וגם מתחלקים בארנונה עם זבולון.
חוץ מזה ברכות לטבעון זה הסכם היסטורי ומאוד משמעותי לקריה שלנו.
"חשוב לציין כי נותרה ועומדת חלקה השני של הצעתי עוד מתקופת כהונתו של ראש המוע"מ המקומית לשעבר אריאלי – המשך מימוש ההצעה שלי לדרישה של וועדת גבולות מול מוא"ז יזרעאל.
אין לי ספק שצריך ראש המועצה להילחם על כל מרכיבי הבקשה ולדעתי לא להגיע להסכמות לפני כינון הוועדה. עלינו לנסות לשכנע את הוועדה שדרישתנו שכפר תקווה, בית זייד ובית שערים עד כביש 77 הינה דרישה נכונה וצודקת וכי מתחייב מן המציאות כי שטחים אלו יהיו חלק מהשטח המוניציפלי של קרקית טבעון."
ראש מוע"מ קרית טבעון לשעבר דודי אריאלי:
"ראשית, אבהיר כי מבחינתי אין בעייה של קרדיט. הכל תרמו את חלקם וברכות לכולם.
שנית, אזור התעסוקה הוא פרויקט שהגיתי כבר בשנת 2010. סברתי שזה נכון למקם בצד שכונת "בצל אורנים" איזור תעסוקה קלה , לא מזהם, שיספק עבודה לתושבי השכונה ולתושבי טבעון בכלל. האמנתי שבשל הקרבה לכביש 6 האזור יכול מאוד להצליח ובשל כך דרשתי זאת בוועדת הגבולות של 2010 . במקביל רתמתי את רשות מקרקעי ישראל לתכנון אזור התעסוקה ללא עלות למועצה. אני גאה בכך שבוועדה השנייה שיזמתי אזור התעסוקה עבר. זו תחושה טובה מאוד שאתה משפיע גם אחרי סיום תפקידך הציבורי. יחד עם זאת אני מאוכזב מאובדן מכללת אורנים(רעיון טוב של שמחון) עקב הפשרה שהושגה עם זבולון. לו זה היה תלוי בי לא היה צורך כלל בפשרה. היה צריך לתת לועדה הגיאוגרפית להחליט ללא פשרה . אני משוכנע שהיינו מקבלים את איזור התעסוקה וגם את מכללת אורנים. כי הנימוקים שלנו היו ועודם מצויינים. פשרה אינה חזות הכל. גם בועדת הגבולות הראשונה ניסתה זבולון לקבל מאיתנו חצי מחלף היטל ההשבחה(כ 12 מליון ₪) בדרך של פשרה כנגד הסכמתם להעברת אדמות "בצל אורנים" לשטח השיפוט של טבעון. סרבתי לפשרה והתנגדתי לכך והתוצאה ידועה. גם קיבלנו את אדמות השכונה וגם השארנו את 12 מליוני הש"ח ברשותינו. הויתור על מכללת אורנים הוא שגיאה קשה שיש להצטער עליה. לא היה מקום להתפשר ולוותר על מכללה שהיא חלק כה משמעותי בחיי הישוב."
כתיבת תגובה