תמיד נמנעתי לחשוב או להתייחס לנושא אפליה עדתית, אף שלפחות בפעם אחת אישית, ניסו לגרור אותי לשם ובחרתי להתעלם מכך ומהאפשרות הזו.
- מרכז העניינים – חדשות טבעון והסביבה חדשותקרית טבעון
- טור דעה – אפליה לא מתקנת


אמנון אשל אסולין
אני כותב זאת מתוך עצמה אישית ותחושה, כי עשיתי הכל מתוך מחויבות חברתית בלי להרגיש שאין לי את ההזדמנות והיכולת ואלו גם תחושותיי היום.
כך גם לגבי חברים רבים שבזכות יכולות אישיות וערכים, טיפסו מעלה לצמרת התפקידים בחברה הישראלית.
השבוע החליטה ועדת גולדברג על פסילתו של צ׳יקו אדרי למפכ״ל משטרת ישראל.
אמר לי חבר קרוב : ״ אמנון, זה רק בגלל שם משפחתו – אדרי – לא מסתדר עם האליטה האשכנזית במדינה״. פסלתי את דבריו והוכחתי אותו כי כבר כיהנו מפכ״לים מזרחיים.
יחד עם זאת, הוא יצר אצלי חוסר ביטחון והרהור בשאלה הנוקבת של מזרחיים ואשכנזים.
במידה רבה מאוד עם קום המדינה הייתה אפליה ברורה ומובהקת בין המזרחיים והאשכנזים. אגב, מושגים אלו ניתנו על ידי האליטה האשכנזית ששלטה במדינה אז, ולמעשה יצרו גבולות חברתיים שעד היום לא ניתן לבטלם.
עם קום המדינה הייתה מדיניות רשמית מפלה שיצרה יחס משפיל, מזלזל וללא כל הזדמנות לשוויוניות.
מנהיגי האומה אז התבטאו בצורה מקוממת, אחד מהם היה אבא אבן שאמר ״אל נא ניתן להם (למזרחיים) לגרור אותנו למזרחיות ירודה ״ .
העיתונות ועורכי העיתונים כתבו מאמרים קשים וקראו אף לעצירת ה"עליה הירודה". מחאה זו הובילה לתקופה של מדיניות עליה סלקטיבית בעיקר מתוניס וממרוקו.
התססה זו בתקומת העם בציון יצרה חלוקה דיכוטומית, שלצערנו הרב מתקיימת עד היום, בין אשכנזים ומזרחיים ולמעשה, אלו המושגים המרכזיים בהגדרת גבולות החברה הישראלית.
שנות ה – 70 הביאו עימם גל של מחאות חברתיות על רקע זה וה"פנתרים השחורים" היו ממובילי המחאה האלימה שהייתה אז.
בשנת 77 עם עליית מח״ל לשלטון בראשות מנחם בגין, חל מהפך שלטוני ועמו באו גם התקוות שבחלקן התממשו לאפליה חברתית מתקנת.
יחד עם זאת, גם כשהיום אנו בוחנים את המספרים, הנתונים והעובדות, ניכר כי הפערים התעצבו בחברה הישראלית באופן כזה שהגבולות כמעט לא ניתנים לשינוי אלא רק אם יקום מנהיג חברתי שישבור את המוסכמות שבגבולות החברתיים והישראלי יהיה ישראלי אחד ולא ב'קיטלוג' של אשכנזי או ספרדי.
מעט על נתונים בחברה הישראלית שמראים כי כנראה הפריפריאליות החברתית עוצבה לה ויהיה קשה לשנותה ואם כן זהו תהליך מנהיגותי חברתי שיארך שנים רבות.
נתונים שהוצגו בתכניתו של אמנון לוי:
מתוך 61 נשיאי אוניברסיטאות רק אחד מזרחי.
9% מהסגל האקדמי מזרחי.
27 מגישי טלוויזיה בפריים – טיים רק שלושה מזרחיים.
מעולם לא היה עורך ראשי מזרחי בעיתונות.
על שטרות הכסף בישראל מעולם לא הייתה דמות מזרחית.
מבין 500 מעשירי ישראל – רק 2 מזרחיים.
מעולם לא מונה פרקליט מדינה מזרחי.
נגיד בנק ישראל – כולם אשכנזים.
ומקום המדינה, לא היה ראש ממשלה מזרחי.
אלו נתונים על קצה המזלג בתפקידים בכירים בחברה הישראלית שמבטאים באופן חד, כואב וברור את הגבולות החברתיים בין שתי קבוצות היחס.
אז אני שואל את עצמי את השאלה האם לכל אלו קשר למינוי צ׳יקו אדרי? ואני עונה בלי היסוס, כן, חד משמעי.
ניצב אדרי ביצע את כל התפקידים המשמעותיים במסלול שירותו במשטרת ישראל עד לטיפוס לפסגה.
בדרך עשה למען העם והמדינה ימים כלילות תוך סיכון חייו וויתור על דברים רבים.
ניצב אדרי הגיע לתפקידים רמים בצמרת המשטרה לרבות מנכ״ל משרד ביטחון הפנים ואז באה ועדה שכולם בה אשכנזים ומבקשת להכשיר את מועמדותו דרך בדיקות נוספות ומקיפות שאותן צלח, ואז פוסלת את מינויו על רקע פגישה שערך עם עו״ד שביקר את המשטרה.
לי נראה הזוי ולא מחובר למציאות ובעיקר ליכולות האישיות של המועמד של השר.
כתבתי בתחילת דבריי, כי פעם אחת ניסו לגרור אותי למרחב הזה של הקיפוח העדתי בישראל ואני עדיין דבק בכך שיש שוויון הזדמנויות. אולי מתוך הכחשה, אבל בחרתי שלא להיגרר לשם.
בסיפורי האישי, ביום מן הימים לאחר הרצאה בפני פורום בכיר מאוד בחברה הישראלית, פנה אליי אחד המכובדים ששם משפחתו אשכנזי ולאחר שיחה בארבע עיניים בינינו, אמר לי : "אמנון אני משוכנע שאם שם משפחתך היה אחר, הסיפור שלך היה מסתיים בציון לשבח".
דחיתי אותו על הסף וזאת מתוך אמונה מוחלטת בה אני מאמין, אני בזכות עשייתי, אישיותי ומערכת הערכים עליה גדלתי הגעתי לתפקידים הבכירים אותם ביצעתי ומבצע וכמוני עוד רבים. אך הנתונים שהצגתי והפסילה של אדרי הביאה אותי להרהור וערעור על הדברים שחשבתי.
גם כאן בביתנו בטבעון הדברים נאמרים חלקם באופן גלוי וחלקם ב״מחשכים״.
לאחר חבירתו של שמחון לרותי במערכת הבחירות האחרונה היו כאלו שהפכו עורם ואמרו – ״ איך היא עשתה לנו את זה?, הוא לא בצבע שלנו!״, ועוד שאמרו ״לטבעון לא מתאים מהשכונה הזאת״ ועוד אמירות על גוונים ועדות. האם זה הוביל למהפך בסיבוב השני בטבעון? שואל ומותיר את זה כאן!
איל פרדיס כתב מאמר לפני מספר שבועות בעיתון זה על השד העדתי וציטט שם חברים שאמרו ״טבעון לא תבחר לראשות המועצה מזרחי!״ ועוד: ״הטענות החשוכות הללו יוצאות מהמחשכים בעיקר טרם בחירות . בואו נודה ישנה אליטה אשכנזית ותיקה ומבוססת שהמחשבה שמועמד מזרחי ייבחר, יכולה להביא אותם להריץ אפילו דחליל ואין ספק שהם פועלים בשטח כדי שחלילה היישוב לא ייפול בידי מי שאינו "משלנו"״.
חברים, מעשים גדולים הם אוסף של המון מעשים קטנים.
אהוד ברק בזמנו כראש ממשלה בחר להתנצל על האפליה, אך לא נקט שום פעולה מתקנת.
וכעת אני קורא ראשית לכל אחד מאיתנו שחשוב לו החוסן הלאומי, בואו נעשה מעשים קטנים בקהילה של קרוב לבבות אמיתי ולא רק במימונה, שבירת חסמים ויצירת הזדמנויות שוות לכל.
ברמה הלאומית, רק אפליה חדה ומתקנת כמדיניות תביא לשינוי מהותי בחברה על מנת לבנות פה חברה חזקה עם חוסן לאומי.
צריך פשוט להודות על עוולות העבר כדוגמת ילדי תימן, מדיניות סלקציה בעליה, בניית ערי פריפריה על ידי מזרחיים בלבד כמדיניות רשמית וחוסר שוויון הזדמנויות מתמשך ועוד עוולות, שיצרו מגמה לא נכונה בקיבוץ הגלויות הנפלא הזה.
ידידיי ורעיי הישראלים, צ׳יקו אדרי הוא הישראלי הטהור שגדל בחברה שנבנתה לה כאן ואני בטוח שהוא עם יכולות מוכחות שיביאו את משטרת ישראל לפסגות שכולנו זקוקים להם וראוי יהיה שממשלת ישראל תמנה אותו על אף המלצה השנויה במחלוקת.
בכדי לפתור את החלוקה החברתית אשר ״קורעת״ אותנו מבפנים כחברה, חייבים לעשות מעשה אמיץ חברתי על מנת להרוס את המחסומים אשר פוגעים בחוסן החברתי ובחוסן הלאומי שלנו.
הגיע העת שאנו נתייחס אל עצמנו כקבוצה אחת ישראלית עם שונויות מגדריות ויפה שעה אחת קודם.
כתיבת תגובה