חשיבות התזונה לסוכרתיים: 10 כללים לטיפול ומניעה

מאת: יעל דרור, דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc

סוכרת מסוג 2 נחשבת כיום לאחת המחלות הכי שכיחות בעולם המערבי. ארגון הבריאות (WHO) העולמי הכריז על סוכרת כ״מגפה בתאוצה״ והגדיר אותה כמחלה של המאה 21. הסוכרת מוגדרת כיום כ״הפרעה מטבולית״ המופעלת על ידי גורמי אורח חיים המושפעים מהנטייה הגנטית של כל אחד. גורם הסיכון העיקרי הקשור לאורח החיים הוא ה״שמנת יתר״, אשר מתרחשת בשל עודף קלוריות בתזונה או/ו רמות פעילות גופנית נמוכה. כיום יודעים כי שינוי הרגלי אכילה והפעילות גופנית יכולים לגרום לשינוי מהותי במצב המחלה ואף למנוע את התפתחותה בקרב אנשים המוגדרים כ״טרום סוכרתיים״. בכתבה הנוכחית אתייחס לחשיבות הנושא התזונתי באיזון ומניעה של סוכרת.

להרגלי האכילה שלנו יש השפעה מכרעת על מחלת הסוכרת ובעזרת שינויים נכונים בתזונה אפשר לשנות את דרגת המחלה ואף למנוע את התפרצותה כל עוד אנו נמצאים בשלבים התחלתיים (טרום סוכרתיים). מה הם 10 הכללים התזונתיים החשובים לסוכרתיים?

10 דגשים תזונתיים לסוכרת:

1. מניעה והתמודדות עם השמנת יתר – אם אתם בעודף משקל או סובלים מהשמנה, המטרה הראשונה היא לרדת במשקל. אין מדובר על דיאטת כסח אבל כן לשנות הרגלי אכילה על מנת לאפשר ירידה בריאה ומתונה במשקל.
2. בתכנון נכון של ארוחות לאורך היום – כדי לאזן את רמות הסוכר בדם חשוב מצד אחד לא ליצור פערים גדולים בין הארוחות ומצד שני להקטין את נפח הארוחה. ארוחות קטנות לאורך היום יאפשרו לגוף לנצל טוב ויותר את הפחמימות שנכנסות מהמזון ופחות ליצור מצבים של עליה/נפילה חדה ברמות הסוכר בדם.
3. הפחיתו מאד את צריכת הסוכרים פשוטים – מיצים, ממתקים, לחם לבן, עוגות, עוגיות, גלידה, חטיפים מתוקים/מלוחים, שוקולד ועוד.
4. תנו כבוד לפחמימות המורכבות ולסיבים התזונתיים – כדי לאפשר אספקה של פחמימות בתפריט היומי, חשוב כן לשלב פחמימות אך מסוג שיספגו לאט. מדובר ב״פחמימות מורכבות״ המכילות סיבים תזונתיים המאיטים את חדירת הסוכר לדם. לדוגמה: לחם שיפון, לחם מלא, קרקרים עשירים בסיבים, אורז מלא, קינואה, כוסמת, פסטה מלאה ועוד.
5. פירות – הפירות נחשבים למאכל בריא אבל הם מכילים גם סוכרים פשוטים. חשוב לא לוותר על הפירות אבל להגביל אותם ל-2 ביום. לא בבת אחת ולא לפני השינה.
6. על שומן בריא לא מוותרים! חשוב לשלב שומן בריא בכמות מתונה בתפריט שתאפשר כאמור ירידה במשקל אבל שלא לוותר עליו השומן. לדוגמה: כפית שמן זית, 7 אגוזים, 7 שקדים, 5 זיתים, רבע אבוקדו, כף טחינה ועוד.
7. מוותרים על ה״שומנים הרעים״ – הורידו מהתפריט מזון מטוגן, שימוש במרגרינה, מזונות עשירים בשומן רווי כמו בשרים שמנים, קבבים, המבורגרים, נקניקיות ועוד. הימנעו מבצק עלים ובצקים שמנים אחרים.
8. הפסיקו לאכול בלילה! רבים ממשיכים לאכול אחרי ארוחת הערב גם אם לא באמת רעבים. מאד חשוב להוריד את עומס המזון בשעות הקרובות לשינה ובמיוחד את הפחמימות והסוכרים הפשוטים. החליט שארוחת הערב תהיה בשעה מוקדמת יחסית (עד 19:00) ולאחר מכן הפסיקו לאכול. גם אם יש תוכנית בישול בטלויזיה, אתם לא קמים למקרר!
9. שלבו הרבה ירקות – לפחות 4-5 פרטי ירק ביום (טרי/מבושל). נסו לקבוע שלפחות בארוחה אחת ביום יש סלט טרי או ירקות בתנור/מבושלים. היזהרו מתוספת רטבים/קרוטונים שמעלים מאד את השומן והקלוריות.
10. הקשיבו לבטן, הפסיקו לאכול עם העיניים – אחד הדברים הכי חשובים בהקשר לאיזון סוכר הוא היכולת לשמור על כמות המזון בארוחה עם דגש על הגבלת כמות הפחמימות (2 מנות). אנחנו חיים בתרבות שבה אוכל הוא הרבה מעבר למענה רק לרעב פיזיולוגי. אתם חייבים להיות חזקים ולדעת להפסיק לאכול גם אם יש עדין אוכל מולכם וגם אם אתם מתארחים ומכבדים אתכם כל הזמן. זה לא קל אבל חייבים לעשות את השינוי הזה גם בבית וגם כאשר אתם במסעדות/מסיבות/ארוחות משפחתיות.

טלפון לקביעת יעוץ 054-6747711

10 טיפים לסוכרתיים
כיצד מטפלים בכפות רגליים סוכרתיות?

1. בדקו את שתי כפות הרגליים, הקפידו לבדוק גם בין כל האצבעות. זיהומים עלולים להתחיל בין האצבעות וכתוצאה מנוירופטיה סוכרתית אתה עלול לא לחוש בהם עד אשר יזדהמו. אם בשל מגבלה גופנית כלשהי אינך יכול לבדוק את כפות רגליך בכוחות עצמך – בקש מאחד מבני המשפחה לעשות זאת.
2. רחץ קלות את שתי כפות הרגליים כל יום במים חמימים – לא חמים. יתכן שלא תצליח להרגיש את חום המים עם כף הרגל, לכן בדוק את חום המים עם היד תחילה. הימנע מטבילה ארוכה מדי במים משום שפצעים ספוגי מים מחלימים לאט יותר. נגב בעדינות את כפות הרגליים ובין האצבעות.
3. שקול שימוש במדרסים. את המדרסים מניחים בתוך הנעל והם תומכים בכף הרגל במקרה שקיימים כאבים עצביים עקב מחלת הסוכרת או שהשריר נחלש בעקבות נזק עצבי. במקרים בהם הכאב או החולשה חמורים במידה שאי אפשר ללכת, ניתן להיעזר בתומכי קרסול או בנעליים אורתופדיות.
4. הקפד על נעליים ומדרסים לסוכרת שמתאימים לכפות רגליך. אפילו נעל שגורמת לשפשוף קל בלבד עלולה לגרום לשלפוחית שתהפוך לפצע שיזדהם ולא יחלים לעולם. מיד עם הופעת הסימן הקל ביותר לאדמומיות או גירוי, קנה נעליים מתאימות יותר או נסה גרביים אחרות משום שקיימת האפשרות שלא תוכל להרגיש מתי המצב מחמיר.
5. הקפד תמיד לנעול נעליים או נעלי בית, הקפד לגרוב תמיד גרביים כי החומרים שמהם מיוצרות הנעליים עלולים לגרום לגירוי בעור. יש לגרוב גרביים עבות שיעניקו ריפוד והגנה לכל יבלת או התחלה של פצע.
6. נזק עצבי הוא בלתי צפוי. ספר לרופא שלך על כל שינוי בתחושה בכל אזורי הרגל. ספר לו מתי אתה מרגיש כאב, עקצוץ, דקירות, חוסר תחושה או כל סימן אחר – אין לזלזל בשום סימן שעלול בסופו של דבר להוביל לקטיעת כף הרגל.
7. העור בכפות הרגליים עלול להיות יבש וסדוק כתוצאה מרמה גבוהה של גלוקוז. סדקים בעור גורמים לזיהומים שקשה מאוד לרפא. מומלץ להשתמש במעט קרם לחות מדי יום אך להקפיד שהרגליים תהיינה יבשות לאחר מכן. השתדל שקרם הלחות לא יגיע לבין האצבעות.
8. התייעץ עם רופא לפני שאתה מתחיל להתאמן. הסיכוי לפגיעה בכפות הרגליים כתוצאה מספורט הוא מינימלי.
9. טפל ביבלות ובבהונות מורמות באמצעות מדרסים מותאמים אישית לסוכרתיים.
10. הפחיתו מכלל הפחמימות ובחרו באוכל בריא ומזין. כל הפחמימות (כולל הדגנים המלאים) מתפרקות בסופו של דבר לסוכר ולכן הן בעלות פוטנציאל להשפעה ניכרת על רמות הסוכר בדם.

ניר באבו, טכנאי אורתופדיה ובעלים של ספורטופד – מרכזים רפואיים

סניף יקנעם: 0722111560
סניף יהוד: 03-6565290
מעבדה ניידת: 050-9705544